De tuin van heden | Bouw mee aan een nieuwe bestemming en een bruisende toekomst voor twee erfgoedparels

Voor het eerst in bijna 400 jaar opent de Sint-Godelieveabdij in Brugge deze zomer de poorten voor wie op ontdekkingstocht wil gaan door haar rijke geschiedenis. Van 12 augustus tot 12 september krijgen jong en oud een unieke kans om te verkennen wat tot nu toe verborgen bleef, en kennis te maken met de voormalige bewoners van deze uitzonderlijke (erfgoed)plek.

De tuin van heden belooft een inspirerende ontdekkingstocht te worden waarin u op zoek gaat naar 'de ziel' van deze plek. Diverse kunstenaars laten onderweg op bijzondere locaties in de abdij en in de besloten moestuin, hun creativiteit de vrije loop met verrassende verhalen en interpretaties. Een doe-gids op maat prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen en jongeren.

Zoek mee naar een nieuwe toekomst

Het project De tuin van heden draait om twee Brugse erfgoedparels. De Sint-Godelieveabdij en het klooster Minderbroeders Kapucijnen in de Boeveriestraat hebben een rijke geschiedenis van eeuwen her. In cocreatie met vele partners en met de Bruggelingen zelf, maakt Toerisme Vlaanderen werk van de herbestemming en toeristische ontsluiting van dit religieus erfgoed. Daarvoor kreeg het Vlaamse agentschap de Sint-Godelieveabdij in erfpacht. Op korte termijn volgt het klooster Minderbroeders Kapucijnen.

Wie deze zomer de site bezoekt, wordt na afloop vriendelijk uitgenodigd om mee op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst voor de Sint-Godelieveabdij en het klooster Minderbroeders Kapucijnen. Samen met onder meer lokale ondernemers, buurtbewoners en diverse organisaties wordt in De tuin van hedenuitgedokterd welke initiatieven en activiteiten wenselijk en nodig zijn om van deze religieuze erfgoedplek een bruisende toeristische bestemming te maken. 

De tuin van heden is een initiatief van Toerisme Vlaanderen in cocreatie met de stad Brugge, FARO, PARCUM, Yot, Agentschap Onroerend Erfgoed, Sacred Books en Brugge Foundation.

Praktisch

  • De tuin van heden, Sint-Godelieveabdij, Boeveriestraat 45, 8000 Brugge
  • Van 12 augustus tot en met 12 september 2021.
  • Vrij bezoek: elke dag van 13.00 uur tot 18.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdag.
  • Geleid bezoek: elke zaterdag en zondag om 11.30 uur. Vooraf inschrijven (info@bruggefoundation.be) en betalen (15 euro per deelnemer op rekeningnummer BE59 5230 8078 6426 van Brugge Foundation). Maximaal 15 deelnemers per groep.

Ook van thuis uit kunt u de Sint-Godelieveabdij bezoeken en kennismaken met De tuin van heden. Katelijne Boon is de gastvrouw in een documentaire die op 12 augustus om 9.30 uur in première gaat op Ecplis TV (Telenet kanaal 51, Proximus kanaal 90).

Meer informatie over het project vindt u op https://detuinvanheden.be/

Praktische info

Begindatum
Locatie
De tuin van heden, Sint-Godelieveabdij, Boeveriestraat 45, 8000 Brugge
Prijs
15 euro
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Meer info en inschrijven: info@bruggefoundation.be

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. Daarin wijst de ...
Afgelopen weekend kreeg de ErfgoedApp een stevige update. Zo is de succesvolle app alvast helemaal klaar voor een nieuw seizoen ...