De (on)macht van het beeld. De verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media
Meer dan ooit zijn wetenschappers en kunstenaars publieke figuren. De tijd waarin de wetenschapper en kunstenaar zich verstoken van de wereld in academische ivoren torens of ateliers konden laven aan hun werk lijkt definitief voorbij. Wat betekent de prominentie in media en populaire cultuur voor het beeld van de wetenschapper en kunstenaar? Welke risico’s brengt deze publieke prominentie met zich mee? En hoe verhoudt het hedendaagse imago zich tot het historische (lees: wit, mannelijk, oud) beeld dat uitgedragen wordt in het academisch erfgoed dat de muren van veel academies en universiteiten siert? Is het in tijden van snel toenemende diversifiëring van het wetenschappelijk en kunstzinnig bedrijf nodig om deze artefacten uit het verleden te kaderen in een vernieuwde beeldvorming van de hedendaagse wetenschapper en kunstenaar?
De Jonge Academie en de Reflectiegroep Kunst, Wetenschap en Technologie nodigen u uit op 16 juni 2023 om antwoorden op deze pertinente vragen te zoeken tijdens het gezamenlijke symposium: ‘De (on)macht van het beeld. Over de verbeelding van autoriteit in wetenschap, kunst, cultuur en media'.
Vanuit hun expertise in onderzoek, erfgoed of wetenschapscommunicatie bieden de gastsprekers een wetenschappelijke en artistieke repliek op de vraag hoe de wetenschapper of kunstenaar er anno 2023 uitziet. Op het programma verder ook een debat over die beeldvorming bij kinderen, naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe nummer van MaJa, het magazine van de Jonge Academie. Voor het eerst in de tienjarige geschiedenis van de Jonge Academie is MaJa ook speciaal gericht op kinderen: de wetenschappers en kunstenaars van de toekomst.
Daarnaast is er een unieke expositie van aanstormende kunstenaars van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten uit Antwerpen: de ‘Bustebende’. De nieuwe beelden die zij van kunstenaars en wetenschappers maakten, gaan in dialoog met hun historische voorgangers in het Paleis der Academiën.
Programma
10.00 uur: Welkomstwoord | Elisabeth Monard, KVAB Reflectiegroep Kunst, Wetenschap en Technologie
10.10 uur: Introductie | Lieke van Deinsen, Jonge Academie, KU Leuven en Joris Vandendriessche, Jonge Academie, KU Leuven
10.30 uur: Beeldcultuur en erfgoed - Portret en identiteit | Bert Watteeuw, directeur Rubenshuis / Rubenianum
11.15 uur: Dignitas. De gezichten van de macht | Bart Verschaffel, KVAB, UGent
12.00 uur: Introductie expo Bustebende | Nicolas Baeyens, Jonge Academie
12.10 uur: Lunch en rondleidingen expo
Tijdens deze lunch worden er korte rondleidingen verzorgd langs de historische bustes in het Paleis en wordt er tekst en uitleg gegeven bij de tentoonstelling ‘Bustebende’.
14.00 uur: Beeldcultuur en wetenschapscommunicatie - Naar een inclusievere wetenschap: de ervaringen van Ekoli | Hanne Tytgat, Ekoli vzw
14.30 uur: Prinses papierzak | Sylvia Wenmackers, KU Leuven
15.00 uur: Presentatie MaJa #8: Wetenschappers verbeeld - The making of MaJa Junior: wetenschappers verbeeld door kinderen | Zoë Ghyselinck, Jonge Academie, UGent; Karolien Hamers, Academie Mechelen en Tom Van der Stocken, Jonge Academie, VUB
15.45 uur: Zin en onzin van stereotypen: in gesprek met wetenschappers en kunstenaars
16.55 uur: Slot- en dankwoord | Lieke van Deinsen en Elisabeth Monard
17.00 uur: Receptie
Praktische info
Inschrijven kan via deze link.