De nieuwe klimaatrichtlijnen | Interactief webinar

In dit interactieve webinar over de nieuwe klimaatrichtlijnen maakt u kennis met de nieuwe, versoepelde richtlijnen over klimaatbeheersing in erfgoedinstellingen. 

We leren u hoe u een meetstrategie bepaalt om het klimaat in uw organisatie te meten en te interpreteren. U gaat zelf aan de slag op basis van bestaande klimaatmetingen. Beschikt u al over klimaatmetingen? Zo ja, hou dan het exportbestand (in .txt, .xls of .csv) bij de hand voor de oefening. Zo niet, dan bezorgen we u graag een oefenbestand.

De volgende stap is de interpretatie van de klimaatgegevens en de bepaling van een strategie om het klimaat indien nodig te verbeteren.

Ten slotte krijgt u nog ruim de tijd om van gedachten te wisselen over de toepassing van de nieuwe klimaatrichtlijnen in uw eigen organisatie. 

Doelgroep: medewerkers uit collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties die het klimaat van het erfgoed bewaken en al wat ervaring hebben met klimaatmetingen.

Deze workshop geeft inzicht in het meten van het klimaat, het interpreteren van de meetresultaten en het nemen van beslissingen die rekening houden met de nieuwe, versoepelde klimaatrichtlijnen volgens ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) uit 2019. 

Programma

9.30 uur: Verwelkoming en kennismaking 

9.45 uur: Schade in kerkinterieurs en evolutie in aanbevelingen i.v.m. klimaatbeheersing: praktijkvoorbeeld | Anne-Cathérine Olbrechts (FARO)

10.25 uur: Pauze

10.55 uur: Kaderen nieuwe ASHRAE-richtlijnen | Anne-Cathérine Olbrechts (FARO

11.25 uur: Mogelijkheden van het gebouw en het klimaatsysteem. Inleiding en enkele praktijkvoorbeelden (onder andere RESTORA) | Geert Bauwens (KU Leuven)

13.00 uur: Een meetstrategie voor het binnenklimaat bepalen. Waarom, waarmee en waar meet u? | Tine Hermans

13.40 uur: Pauze

14.10 uur: Aan de slag met meetresultaten en de klimaatevaluatiekaart. Hoe komt u tot heldere conclusies? (digitale oefening) | Tine Hermans

14.50 uur: Pauze

15.20 uur: Analyse van meetresultaten van A tot ASHRAE | Geert Bauwens 

15.50 uur: Vragen, discussieronde

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 20 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 15 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams
Lesgevers
Tine Hermans, Geert Bauwens (KU Leuven) en Anne-Cathérine Olbrechts
Prijs
20 euro (standaard)
15 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 82

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
Afgelopen weekend kreeg de ErfgoedApp een stevige update. Zo is de succesvolle app alvast helemaal klaar voor een nieuw seizoen ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange