De kadasterkaarten van Popp. Een sleutel tot je lokale geschiedenis

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de negentiende-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1.800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar, alleen de provincie Limburg en het arrondissement Turnhout werden niet gepubliceerd. Het detail van de kaarten (op perceelniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe die gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag.

Op deze vormingsavond wordt eerst de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten geschetst, en worden de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek toegelicht. Daarna volgt een workshop waarop de aanwezigen zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kunnen.

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heem- en familiekundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Tijdens de cursus ontvang je cursusmateriaal en een drankje.

Data en locaties

  • Dinsdag 23 april 2019, 19.00 tot 21.00 uur | Heemmuseum Het Molenijzer, Heuvel 41B, 2580 Putte i.s.m. Heemkring Het Molenijzer, Familiekunde Vlaanderen regio Mechelen & Kempens Karakter – Deze sessie is volzet. Histories vzw hanteert hiervoor een wachtlijst en contacteert u wanneer er een plaats vrij komt.
  • Maandag 27 mei 2019, 19.00 tot 21.00 uur | Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, 9120 Beveren-Waas i.s.m. Erfgoecel Waasland, gemeente Beveren & Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren
  • Maandag 3 juni 2019, 19.00 tot 21.00 uur | Lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194, 8310 Brugge i.s.m. Brugs Ommeland – Kon. Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle, Heemkunde West-Vlaanderen & Familiekunde Vlaanderen regio Brugge – Deze sessie is volzet. Histories vzw hanteert hiervoor een wachtlijst en contacteert u wanneer er een plaats vrij komt.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, 9120 Beveren-Waas
Lesgevers
Wouter Ronsijn (Universiteit Gent)
Prijs
Gratis
Meer info

Organisatie: Histories vzw

Inschrijven is verplicht via de website van Histories vzw. Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of 015 20 51 74.

Elders op FARO

Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?