A day in the life of a DIVA

Een goede negen maanden geleden opende het museum DIVA de deuren. Het team achter DIVA heeft hard gewerkt om van DIVA een fantastisch nieuw museum te maken. ICOM BELGIUM FLANDERS en DIVA nodigen alle museumprofessionals uit om dit museum te ontdekken en te leren van het traject dat werd afgelegd.

Programma

9.30 uur: Ontvangst

10.00 uur: Welkom door ICOM

10.30 uur: Collectie Ag + Ct #2014 < Museum voor edelsmeedkunst, juwelen en Diamant #DIVA #2019. Of hoe een plus een drie werd | Wim Nys

Op 1 januari 2014 werden de collecties van het Zilvermuseum Sterckshof en het Diamantmuseum van de Provincie Antwerpen samengevoegd. Hiermee werd de basis gelegd van het APB Museum voor Edelsmeedkunst voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant dat zich ondertussen als DIVA binnen De Museumstichting ontpopt heeft en in 2018 als erkend museum landelijk ingedeeld werd. Naast ‘zilver’ (Ag) en ‘diamant’ (Ct) nemen juwelen en accessoires een belangrijke plaats binnen de ontwikkeling van het collectiebeleid in. Op deze manier worden juwelen niet alleen ingezet als verbindende factor tussen twee verzamel- en onderzoeksgebieden, maar wordt ook stapsgewijs een hiaat in het Vlaamse/Belgische museumlandschap ingevuld. In de presentatie wordt je meegenomen in de collectiehistoriek en het recent ontplooide acquisitiebeleid van DIVA.

11.00 uur: Een divaesque ontvangst: principes en praktijk van het bezoekersonthaal | Tom Iriks

Het onthaal van DIVA omvat zowel de ruimte waar bezoekers de wereld van DIVA binnenstappen, het team dat bezoekers welkom heet, het gastvrij welkom op zich als de verkoop van tickets. Elk van deze componenten heeft afzonderlijke doelstellingen en vraagt een andere aanpak. Toch passen ze allen binnen dezelfde visie die DIVA heeft voor haar onthaal. De presentatie schetst een overzicht van de stadia die hebben geleid tot de inrichting van het huidige onthaal.

11.30 uur: DIVA, Een briljant verhaal. Diamantbeleving tussen feit, fictie en erfgoed | Romy Cockx

DIVA opende in mei 2018 met een collectiepresentatie die werd opgevat als diamantbeleving, die onthaasting en exploratie wil stimuleren. Fictieve hoorspelen, geschreven door regisseur Frank Van Laecke, voeren de bezoeker mee doorheen een tentoonstellingsparcours van zes thema’s. Elk thema roept een verschillende sfeer op via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen. De fictieve belevingswereld wordt verzoend met de ontsluiting van de geschiedenis van edelsmeedkunst, juwelen en diamant met focus op de rol die Antwerpen hierin speelt.

De presentatie geeft inzicht in de realisatie van de tentoonstelling met aandacht voor de randvoorwaarden en de rol van stakeholders en partners.

12.00 uur: DIVA’s bibliotheek: uitdagingen en opportuniteiten tussen Sterckshof en Suikerrui | An Labis

In mei 2014 sloot het Zilvermuseum, in mei 2018 opende DIVA. In de vier jaren tussen sluiting en opening kwamen heel wat uitdagingen, maar ook opportuniteiten op de weg, ook voor de bibliotheek. Het stilvallen van de reguliere bibliotheekwerking en de verhuizing(en) van de bibliotheekcollectie gaven een impuls aan de bibliotheek op vele vlakken. De presentatie overloopt het afgelegde traject: doorlichting collectieonderdelen en herbestemming, uitbouw Bijzondere Collecties, ‘EHBO voor boeken’, digitalisering en online ontsluiting, een nieuw open source bibliotheeksysteem en tot slot een nieuw leeszaalinterieur.

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: DIVA museumshop. Concept en productmix van een moderne museumshop | Stefan Leemans

De presentatie handelt over het concept en de realisatie van de DIVA museumshop. Wat is het idee achter het interieur, de producteilanden en hoe komt de productmix tot stand.

14.00 uur:

  • Rondleiding collectiepresentatie: DIVA, a Brilliant Story
  • Rondleiding achter de schermen: conservatie-restauratie atelier en bibliotheek/2D depot

16.00 uur: Afsluitend woordje ICOM

(voordrachten duren circa 20 min. en 10 minuten vragen)

Praktische info

Begindatum
Locatie
DIVA, Suikerrui 17/19, Antwerpen
Prijs
15 euro (leden ICOM Belgium Flanders) / 20 euro (niet-leden). De lunch is hierbij inbegrepen.
Meer info

Organisatie: ICOM Belgium Flanders

Inschrijven kan online via deze link.

Elders op FARO

Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Welke vakman of -vrouw beroert (nog steeds) uw hart? Van wie kreeg u de kans iets te leren? Grijp deze ...