Copyright geregeld? Auteursrechten in de erfgoedsector

In deze interactieve infosessie krijgt u een introductie in het auteursrecht, in het bijzonder de onderdelen ervan die relevant zijn voor erfgoedorganisaties. Met bijzondere aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. 

Programma

Voormiddag

  • Introductie tot het auteursrecht, naburige rechten en andere intellectuele eigendomsrechten (bv. merkenrecht, patenten …).
  • Toelichting bij de werking van de beheersvennootschappen.
  • Aanverwante thema’s (bv. portretrecht, privacy, enz.).

Namiddag

  • Analyse van de uitzonderingen in de Auteurswet waar erfgoedinstellingen van kunnen gebruikmaken, zoals de uitzondering voor ‘verweesde werken’ of de ‘panorama-uitzondering’.
  • Licentiemodellen en contractmodellen (contractrecht) voor het klaren van rechten.
  • Gebruik van Creative Commons licenties en de ‘open data licenties’ v/d Vlaamse overheid.

Om u goed voor te bereiden raden we u aan om vooraf de basisprincipes over het auteursrecht en de themadossiers (bv. over verweesde werken) door te nemen op de website www.auteursrechtensamenleving.be.

Doelgroep: erfgoedprofessionals die met auteursrechten te maken hebben in hun job (bv. collectiebeheerders, communicatie- en ICT-medewerkers, zakelijke medewerkers, enz.).

Een organisatie van FARO i.s.m. het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving. FARO coördineert ook de Gebruikersgroep cultureel erfgoed en auteursrecht, voor meer info: jeroen.walterus@faro.be  

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Joris Deene (advocaat Everest Law, SA&S)
Prijs
60 euro
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Contactpersoon
Zakelijk manager
Sectorcoördinator erfgoedbibliotheken
T
02 213 10 69

Elders op FARO

Welke vakman of -vrouw beroert (nog steeds) uw hart? Van wie kreeg u de kans iets te leren? Grijp deze ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...