Collegagroep Ontzamelen
Een doordacht collectiebeleid voorziet, naast verwervingsprocedures en zogenaamde ‘selectie aan de deur’, ook een duidelijk kader om collectiestukken te ontzamelen. Hoewel dit een logische schakel is binnen een professionele erfgoedwerking, stuit u misschien wel op onzekerheden en bezwaren die het ontzamelingsproces hinderen of vertragen. Denk aan tijdsgebrek, methodologische, ethische en juridische vragen of de vrees om het imago van uw organisatie te schaden en toekomstige schenkers af te schrikken.
Om tegemoet te komen aan deze vragen, is er de Ontzamelgids (2023), een handleiding voor ontzamelingsprocessen. Maar soms is louter een handleiding niet voldoende, en wilt u graag van gedachten wisselen met andere collega’s. Deze collegagroep heeft dan ook als doel om erfgoedwerkers verder te ondersteunen in de praktische toepassing van dit kader. In de eerste plaats door u een platform te bieden voor het uitwisselen van praktijkervaringen en het delen van nuttige informatie.
Tijdens de eerste bijeenkomst van deze collegagroep staan de volgende vragen centraal:
- Ontzamelen: hoe doet u dat in de praktijk?
- Hoe zit het met de juridische basis voor verwerving en ontzamelingsprocessen?
- Is de Ontzamelgids ‘voor musea’ bruikbaar voor erfgoedbibliotheken en archieven?
Om hier antwoorden op te bieden, nodigen we vier sprekers uit voor een stevige dosis inspiratie, duiding en reflectie. Ook voorzien we tijd voor vragen en discussie.
Voor wie? Medewerkers van erfgoedorganisaties die betrokken (zullen) zijn bij collectiebeheer en ontzamelingsprocessen en die graag hun ervaring, expertise en vragen over ontzamelen delen met collega-erfgoedwerkers.
Programma
13.00 uur: Verwelkoming
13.10 uur: Hoe ontzamelen we in de praktijk? De aanpak van het Bakkerijmuseum toegelicht door Ina Ruckebusch (Bakkerijmuseum)
13.30 uur: Hoe gaan we te werk met de juridische basis voor verwerving en ontzamelingsprocessen? Duiding bij de schema’s uit de Ontzamelgids door Oliver Lenaerts (Contour Law)
14.30 uur: Koffiepauze
14.50 uur: Is de Ontzamelgids ‘voor musea’: bruikbaar voor erfgoedbibliotheken en archieven, of niet? Een reflectie door Sara Moens (Vlaamse Erfgoedbibliotheken)
15.10 uur: Een praktisch stappenplan voor lokale besturen, als aanvulling op de Ontzamelgids. Een tool van Midwest toegelicht door Nele Coene (Museum Dhondt-Dhaenens)
15.30 uur: Nabespreking en plannen voor de volgende bijeenkomst.
16.00 uur: Einde
Type
Collegagroep: samen met collega's wisselt u ervaringen uit over een bepaalde praktijk of thema. Zo leert u van elkaar.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 35 euro. Er is geen kortingstarief.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Praktische info
Inschrijven kan via onderstaand formulier.
Heeft u specifieke wensen of noden om uw deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.