Collegagroep digitale collectieregistratie
De collegagroep digitale collectieregistratie brengt projecten samen die ondersteuning krijgen via de ‘Inhaalbeweging digitale collectieregistratie’, een initiatief van het Departement CJM. De bijeenkomsten staan ook open voor collega's uit de cultureel-erfgoedsector die (nog) geen project hebben lopen. Het doel is om ervaringen te delen.
Programma
10.00 uur: In de voormiddag delen zes projecten hun resultaten. Na elke presentatie kunt u vragen stellen:
- Gegeven is gegeven. De registratie van de deelcollectie ‘schenkingen’ op punt gesteld. M HKA (Anthe Heyninck)
- Inzoomen op industrieel erfgoed. Industriemuseum (Marthe De Doncker)
- Poppenspel tot leven gewekt. Een inhaalbeweging in digitalisatie van het poppenspel, met focus op het immaterieel culturele aspect en de valorisatie ervan. Huis van Alijn (Eva Diercx & Marit Van der Jeugt)
- Belgische schoenfabrieken als LOD en ontsluiting via Wikiplatformen. Maatschappelijke valorisatie van de Belgische schoennijverheid en haar erfgoed. Eperon d’Or (Lie Cauwelier)
- Werken op papier. De kunstwerken op papier van Mu.ZEE: veilig gesteld en ontsloten. MuZee (Kathleen Ribbens)
- Selectie uit de meubelcolelctie (kerncollectie). Designmuseum (Sam Meirlaen)
12.00 uur: Lunch
13.00 uur: Korte update over de erfgoeddatabaken door meemoo (Tinneke De Clercq)
13.15 uur: Stand van zaken over het afgelopen onderzoekstraject met betrekking tot het opzetten van een governancestructuur voor de OSLO standaard door CJM (Lieselotte Moortgat).
13.30 uur: Keuze uit drie workshops
-
Oliver Lenaerts (advocaat bij Contour en jurist bij het Rijksarchief) besteed in de workshop aandacht aan de praktische juridische geplogendheden bij het uittekenen van een digitaliseringstraject van erfgoed. Er wordt aandacht besteed aan de praktische omgangsvormen met wettelijke regels met het oog op een duurzaam collectiebeheer. Er zal voornamelijk aandacht besteed worden aan privacy-gerelateerde aspecten op basis van een vijfstappenplan dat elke erfgoedprofessional kan hanteren.
- DO IT! en de publiekdomeintool (Bart Magnus): In deze workshop lichten we een case van het DO IT!-project toe. DO IT! helpt tien erfgoedinstellingen hun werken in het publiek domein te achterhalen. Daarnaast onderzoeken we in het project ook de rechtenstatus van de werken op artinflanders.be. Aansluitend gaat u in deze workshop zelf aan de slag met de Publiekdomeintool van meemoo. Deze workshop is beperkt tot 15 deelnemers.
- Toekennen van rechtenlabels (Ellen Van Keer): Het toekennen van rechtenlabels voor de publieke ontsluiting van beelden is niet altijd evident. En voor een groot deel een kwestie van beleid en keuzes in een organisatie. Rechtenlabels kunnen immers ook worden gebruikt wanneer de rechtenstatus niet sluitend kan worden bepaald (als bv. publiek domein) en wanneer beelden ontsloten worden o.b.v. risicoanalyse. Ellen zal u tijdens deze workshops de belangrijkste standaarden, basisprincipes en do’s en don’ts toelichten van rechtenlabeling. U kan naar deze workshop ook materiaal uit uw eigen collectie meebrengen dat we dan samen in de groep bespreken. Deze workshop is beperkt tot 15 deelnemers.
15:30 uur: Einde
De collegagroep is een initiatief van FARO, meemoo en het Departement CJM en heeft tot doel uitwisseling, intervisie en coaching te geven bij de projecten van de inhaalbeweging digitale collectieregistratie/data.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
- Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.

Praktische info
Inschrijven kan via onderstaand formulier.