Collegagroep Communicatie | Sociale media: hoe haalt u er meer uit?

Werkt u als communicatiemedewerker of -verantwoordelijke in de cultureel-erfgoedsector? Dan stuit u ongetwijfeld ook geregeld op allerhande vragen. Zowel strategische als heel operationele vragen waarover u graag eens van gedachten wil wisselen met collega’s. Omdat sommige collega’s dezelfde vragen hebben aangepakt, of bezig zijn ze nader te onderzoeken.  
 
Onder het motto ‘samen sterk’ houden we in deze vorming een aantal communicatievraagstukken tegen het licht. In alle openheid wisselt u in deze collegagroepen met collega’s ervaringen, inzichten en expertise uit. Van deelnemers wordt een actieve inzet verwacht. 

Elke collegagroep bestaat uit een aantal vaste onderdelen: in het eerste deel deelt een collega gedurende ongeveer 30 minuten ervaringen en inzichten over het thema. Uitgangspunt zijn deze vragen: 

 • Wat loopt goed? Wat minder? Hoe komt dat?
 • Hoe pak ik het aan?
 • Wat zijn aandachtspunten?
 • Wat zou ik anders doen met de kennis die ik nu heb?
 • Hoe evalueer ik de huidige situatie? En hoe ga ik ermee in de toekomst aan de slag?
 • Welke aanbevelingen doe ik mijn communicatiecollega’s?

Aansluitend volgt een vragenronde. Iedereen kan vragen stellen en/of feedback geven. Een FARO-medewerker modereert het gesprek. Daarna volgt de tweede case, met hierna opnieuw een vragenronde. Tot slot maken we samen een wrap-up.

Sociale media: hoe haalt u er meer uit?

In 2003 ziet LinkedIn het licht, gevolgd door Facebook en YouTube in 2005. In 2006 wordt de eerste tweet de wereld ingestuurd op – waar anders? – Twitter. Volgen later: Pinterest, Instagram, Snapchat, TikTok, etc. En het laatste kanaal hebben we wellicht nog niet gezien. Om maar te zeggen: de laatste jaren boomde het aantal socialemediakanalen, én het aantal gebruikers.

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit de communicatie- en marketingmix van een erfgoedorganisatie. Echter: zoveel platformen, zoveel algoritmes en spelregels. Welk kanaal kiest u, en voor welk doel? Hoe gaat u ermee om? En moet u werkelijk op élk kanaal iets doen?

Twee collegagroepen

Tijdens twee collegagroepen laten we collega-erfgoedwerkers aan het woord over hun socialemediastrategie en -aanpak: welke kanalen vinden zij zinvol voor hun werking? Welke doelgroepen willen zij hiermee bereiken? Welke plaats nemen sociale media in binnen het geheel van de communicatiemix? Hoe puzzelen zij hun content bij elkaar? En, ook belangrijk, hoe evalueren zij de impact van deze kanalen?

 • Op donderdag 26 januari verwelkomen we Koen Vermeulen (Stadsarchief Mechelen) en Ann Vanrolleghem (Musea Kortrijk). Inschrijven voor deze collegagroep kan via deze link.
 • Op dinsdag 28 februari brengen Tiny T’seyen (Erfgoedcel Leuven) en Tom Deschacht (Musea Brugge) een praktijkgetuigenis. Inschrijven kan via het formulier onderaan deze pagina.

Opgelet! Om aan beide collegagroepen deel te nemen, moet u zich dus twee keer registreren.

Programma dinsdag 28 februari 2023

10.00 uur: Verwelkoming en intro

10.05 uur: praktijkgetuigenis Tiny T’seyen (Erfgoedcel Leuven)

10.35 uur: Q&A

10.55 uur: Pauze

11.05 uur: praktijkgetuigenis Tom Deschacht (Musea Brugge)

11.35 uur: Q&A

12.00 uur: Voorzien einde

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 0 euro (gratis).
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 0 euro (gratis) en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams
Lesgevers
Tiny T’seyen (Erfgoedcel Leuven) en Tom Deschacht (Musea Brugge)
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 40 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur immaterieel erfgoed | communicatiemanager
T
02 213 10 78

Elders op FARO

U bent ErfgoedApp-tourmaker en wil uw tour nog beter promoten? Dan biedt FARO u de mogelijkheid om een folder te ...
Heeft u al nagedacht over hoe u uw Erfgoeddag-activiteit de komende maanden zal bekendmaken? T.e.m. 3 maart kunt u gepersonaliseerde ...
Collecties vormen het hart van een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Maar welke accenten zijn van tel als het over collectiebeleid ...