Collegagroep archieven | Aanvraag kwaliteitslabel

Elk jaar op 15 januari kunnen archieven via het Cultureelerfgoeddecreet een kwaliteitslabel aanvragen. Aan deze erkenning zijn voorlopig geen subsidies gekoppeld. Toch is zo’n erkenning nu al de moeite waard: het kwaliteitslabel schept immers vertrouwen tegenover derden voor bijvoorbeeld bruiklenen, schenkingen, samenwerking of wetenschappelijk onderzoek. Bovendien vormt het een erkenning van een kwaliteitsvolle erfgoedgerichte werking. Meer informatie over het kwaliteitslabel vindt u hier.

Archieven die een kwaliteitslabel willen aanvragen, kunnen in deze collegagroep terecht voor begeleiding. In samenwerking met Archiefpunt organiseert FARO vijf praktijkgerichte sessies die elementen van het aanvraagformulier verder toelichten. De meeste sessies vinden online plaats, via Microsoft Teams. Er worden ook twee bezoeken gebracht aan erkende culturele archiefinstellingen (nog te bepalen). We verwachten dat u actief deelneemt aan de sessies en ervaringen deelt met anderen. 

De collegagroep is bestemd voor alle archieven die een kwaliteitslabel willen aanvragen voor erkende culturele archiefinstelling en die graag met anderen uitwisselen over dit traject.

Voorlopig programma

(Deze sessie is afgelopen) 23 juni 2021, 9.00 - 11.30 uur | Hoe schrijf ik een collectieplan? (Webinar)

Tijdens dit introductiewebinar doorlopen we de zes basisstappen om tot een collectieplan te komen. Er worden voorbeelden aangereikt en we gaan via een toolbox actief aan de slag met het eigen collectieplan.

9.00 uur: Naar een collectieplan in zes stappen
9.50 uur: Pauze
10.00 uur: Aan de slag met de toolbox voor collectieplannen

(Deze sessie is afgelopen) 2 september 2021, 13.00 - 15.00 uur | Missie en visie (Locatie: KADOC-KU Leuven, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven)

13.00 uur: Wat zijn een missie en visie? Verkenning aan de hand van concrete voorbeelden
13.30 uur: Methodieken deel 1: we proberen samen enkele methodieken uit
14.00 uur: Pauze
14.10 uur: Methodieken deel 2: we proberen samen enkele methodieken uit
14.40 uur: Ervaringsdeling tussen de deelnemers: wat nemen we mee en hoe spreken we verder af?

(Deze sessie is afgelopen) 5 oktober 2021, 13.00 - 16.00 uur | Leermoment bij Stadsarchief Leuven, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven

13.00 uur: Toelichting werking culturele archiefinstelling a.h.v. vijf functies uit het decreet
14.00 uur: Vragenuurtje met medewerker culturele archiefinstelling over aanvraagdossier kwaliteitslabel
15.00 uur: Pauze
15.15 uur: Bezoek depotruimte

13 december 2021, 13.00 - 14.30 uur | Opvolgsessie

Feedback geven op teksten, documenten ... voor de aanvragen.

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams
Leuven (KADOC en Stadsarchief)
Lesgevers
Jelena Dobbels en Jacqueline van Leeuwen (FARO), medewerkers Archiefpunt
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan per mail aan jelena.dobbels@faro.be

Contactpersoon

Elders op FARO

Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In de nieuwe update van de ErfgoedApp vindt u heel wat verbeteringen, waaronder het gebruik van 3D. Maar dat is ...