Collectie Nederland | Wat is Nederlands erfgoed?

Een houtskooltekening van Rubens, Boschbrand van de Javaanse schilder Raden Saleh en de eeuwenoude Utrechtse Atlas Munnicks van Cleeff: allemaal waren ze in privébezit en werden ze stilletjes verkocht aan nieuwe (buitenlandse) eigenaren. Dit deed de alarmbellen rinkelen.

Begin 2019 werd daarom de Commissie Pechtold in het leven geroepen om de Erfgoedwet eens flink onder de loep te nemen en te analyseren of ons erfgoed wel goed genoeg wordt bewaakt. Dat vergt echter ook een antwoord op een vraag vooraf: wat ís Nederlands erfgoed precies? En is particulier erfgoed ook Nederlands erfgoed, of in de eerste plaats privébezit?

Praktisch: aanvang om 19.30 uur

Over de serie

De Balie organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting een serie van drie openbare debatavonden die in het teken staan van Nederlands erfgoed. Nationaal erfgoed gaat ons allemaal aan. Verschillende experts en betrokkenen zullen daarom het gesprek aangaan met elkaar en het publiek om vragen uit te diepen omtrent erfgoed en identiteit, koloniaal erfgoed en de toekomst van erfgoed.

  • Hoe moeten we omgaan met erfgoed dat in privébezit is? (20 februari)
  • Wat is de rol van koloniaal erfgoed en hoe laten we dit zo goed mogelijk zien? (19 maart)
  • En wat is het erfgoed van de toekomst: hoe zorgen we voor een dynamische Collectie Nederland, en wie bepaalt bovendien wat we zullen bewaren? (23 april)

Praktische info

Begindatum
Locatie
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Lesgevers
Met o.a. Alexander Pechtold en Jan Six
Prijs
13 euro
Meer info

Organisatie: De Balie i.s.m. Boekmanstichting

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Deze versie van de ErfgoedApp werd ontwikkeld voor en met de steun van Museum Hof van Busleyden en Musea Brugge ...
Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...