Coachingstraject Erfgoedklasbakken voor de Erfgoeddag-week

Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, vrijwilligersorganisaties en tal van andere erfgoedspelers hebben een educatief aanbod om ú tegen te zeggen. Dat delen ze met het onderwijs op allerlei manieren. Tijdens de Erfgoeddag-week willen we u daarom van harte uitnodigen om het een keer over een ander boeg te gooien. We moedigen iedereen in uw organisatie aan om een verhaal te brengen in de klas op een lagere of secundaire school, op een lesuur tijd. FARO zal u daarbij helpen met een coachingstraject.

Iedereen is welkom: dus niet enkel de educatieve medewerkers, publiekswerkers of gidsen, maar ook onderzoekers, restauratoren, archivarissen, onthaalmedewerkers, communicatiemedewerkers, conservators, collectiebeheerders, veiligheidspersoneel … Kortom, erfgoedklasbakken! Zij kunnen bijvoorbeeld een gepassioneerd verhaal brengen over de omgang met bronnenmateriaal, een interactieve les met verschillende werkvormen of een debatoefening, telkens met de eigen collectie of werking in de hoofdrol! Hoe pakt u dat precies aan?  Daarin begeleiden we u graag, samen met Oetang Learning Designers. 

Meer informatie over dit traject leest u op deze webpagina

Doelgroep: Erfgoedwerkers die tijdens de Erfgoeddag-week een lesuurtje lang een klas onder willen dompelen in een erfgoedverhaal.

Wat houdt het coachingstraject precies in?

Hoe kunt u als erfgoedexpert uw verhaal brengen voor de klas? Wat gaat u vertellen? Welke debat-, spel-, of andere werkvormen kunt u inzetten? En welke klasopstelling kan daarbij helpen? We bieden een coachingstraject aan, waarop u gratis kunt intekenen. Het traject bestaat uit twee webinars die u op uw eigen tempo kunt bekijken en twee regionale sessies waar coaching op maat mogelijk is.

Vanaf 21 februari 2022: digitale begeleiding die u zelfstandig en op eigen tempo kunt volgen

 • Kies je erfgoedverhaal 
 • Bouw je erfgoedverhaal boeiend op

Tussen 21 - 25 maart 2022: twee coachingsessies in groep die in elke provincie georganiseerd worden

 • Spreektips
 • Coaching op maat

Waarom zou u deelnemen?

 • Zo brengt u boeiende erfgoedverhalen naar de klas, en deelt u uw passie met talloze kinderen en jongeren.
 • De rollen worden eens een keer omgedraaid: de school moet niet ‘naar u’ komen (wat die school vaak veel tijd, geld en moeite kost voor de verplaatsing alleen al), maar u komt dit keer uit uw comfortzone. 
 • Bovendien is dit voor u als erfgoedwerker een interessante oefening: u komt rechtstreeks in contact met het publiek van morgen, diegenen voor u we het dag in dag uit allemaal doet. Wat zijn hun vragen? Wat willen die kinderen en jongeren graag weten?
 • U bouwt een waardevol netwerk aan persoonlijke contacten in scholen uit. Misschien kan u hier later een vervolg aan breien? Het kan ook de start zijn van fijne nieuwe samenwerkingen tussen uw organisatie en de scholen in uw regio.

Ga mee de uitdaging aan! Hoe? 

 1. Registreer uw lesvoorstel (verplicht)
  Elke erfgoedklasbak registreert zijn of haar lesvoorstel via inschrijven.erfgoeddag.be. Daar omschrijft u het verhaal dat u wil brengen en geeft u aan op welke momenten u beschikbaar bent om naar een klas te komen. U kunt ook opgeven naar welke regio’s u bereid bent zich te verplaatsen. Na een check door FARO, stroomt uw aanbod rechtstreeks door naar Cultuurkuur.be. Dat platform is dé plek waarop leerkrachten zoeken naar lesondersteuning. 
   
 2. Leg contacten in het onderwijs
  • Kent u al scholen die een erfgoedklasbak willen ontvangen? Neem dan gerust zelf contact op. 
  • Omgekeerd kunnen leerkrachten u contacteren, via uw registratie bij ons, die doorstroomt naar Cultuurkuur.be. 
  • Is uw netwerk binnen het onderwijs nog beperkt? Geen zorgen, FARO gaat samen met de erfgoedcellen actief op zoek naar geïnteresseerde leerkrachten.
    
 3. Kom naar het (digitale) startmoment (warm aanbevolen)
  Op dinsdag 7 december organiseren we van 10.00 tot 11.30 uur een digitaal startmoment voor het coachingstraject. Neemt u als erfgoedklasbak deel aan de Erfgoeddagweek? Dan mag u niet ontbreken op dit informatiemoment. Omdat we kort de eerste ideeën  overlopen en u hierdoor geïnspireerd wordt. U kunt inschrijven via deze link.
   
 4. Neem deel aan het coachingstraject (sterk aangeraden)
  Als u dat wenst zal FARO u begeleiden en ondersteunen. We bieden een gratis coachingstraject aan, dé manier om u snel en goed voor te bereiden op uw klaservaring. Inschrijven voor het coachingstraject kan onderaan dit formulier. 

Heeft u geen nood aan verdere begeleiding? Dan kan u, na de registratie van uw activiteit op inschrijven.erfgoeddag.be, zelfstandig van start met de voorbereidingen. 

Inschrijven
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
digitaal luik aangevuld met 2 sessies aangeboden in elke provincie
Lesgevers
Max. 250 deelnemers
Prijs
Gratis
Deelnemers
Simon Vankerckhove, Koen Crul (Oetang)
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Projectmedewerker educatie – Erfgoeddag-week
T
02 213 10 81

Elders op FARO

In de nieuwe update van de ErfgoedApp vindt u heel wat verbeteringen, waaronder het gebruik van 3D. Maar dat is ...
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...