Burgundian Blacks. Summer School ROOHTS - Research On the Origin of Historical Techniques

Burgundian Blacks, de summer school van ROOHTS (Research on the Origins Of Historical Techniques), is een intensief vijfdaags programma dat wordt aangeboden door de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen. 

Tijdens deze zomerschool verwerft u vaardigheden die nodig zijn voor het lezen, begrijpen, interpreteren en reconstrueren van historische recepten van zwarte kleurstoffen, inkten en verven.

De lesdagen omvatten een theoretisch ochtendgedeelte, gevolgd door praktijksessies in de namiddag. Na een algemene inleiding over historische materialen en technieken en kennisoverdracht en -interpretatie maakt u kennis met materiaaltechnisch onderzoek en analyse via bronnen en recepten die relevant zijn voor de studie van zwarte kleurstof, inkt en verf uit pre-industrieel Noordwest-Europa.

Aan de hand van theoretische cursussen verneemt u meer over recepten en protocollen, en de moeilijkheden die verbonden zijn aan het lezen en interpreteren, zoals dubbelzinnigheden met betrekking tot de procedures, materialen en de naamgeving van de ingrediënten. Tijdens het praktische deel van de zomerschool werkt u in duo en beoefent u verschillende technieken zoals verven van zwart op textiel, of inkten en pigmenten maken. Het doel is om te ervaren, te observeren en te beoordelen.

Als aanvulling bij de lessen en workshops staat er ook een bezoek aan de tentoonstelling Back2Black in het Museum Hof van Busleyden op het programma.

Doelgroep: masterstudenten en PhD-studenten in conservatie-restauratie of kunstgeschiedenis, curatoren, kunstenaars en professionals.

Organisatie: Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, Museum Hof Van Busleyden, Rijkserfgoedlaboratorium – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland, European Research Council / Artechne (Universiteit Utrecht)

Praktische info

Begindatum
Locatie
Universiteit van Antwerpen, Campus Mutsaard, Mutsaardstraat 29, 2000 Antwerpen
Prijs
500 euro (studenten) / 650 euro (professionals)
Meer info

Inschrijven kan online via de website van de UA.

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...