Building a dialogue. Two corporate collections of contemporary art | Symposium on Corporate Art Collections

De Duitse Bundesbank en de Nationale Bank van België stellen hun kunstcollecties samen tentoon. Naar aanleiding daarvan organiseert de Belgische Nationale Bank op 6 juni een symposium over bedrijfscollecties. Een uitgelezen kans om de omvang van het cultureel erfgoed te ontdekken dat beide instellingen in hun collecties bewaren en graag aan het grote publiek willen tonen.

België is een land van verzamelaars, dat is algemeen bekend. Vorig jaar nog wijdde de Centrale for contemporary art een tentoonstelling aan een twaalftal indrukwekkende Brusselse privécollecties. Bedrijfscollecties blijven, op enkele uitzonderingen na, dan weer vaak onderbelicht. Tijdens dit symposium wil de Nationale Bank van België tonen hoe divers en omvangrijk die collecties zijn, uitleggen waarom bedrijven kunst verzamelen en hoe ze hun bijdrage tot het gemeenschappelijke patrimonium zien.

Tal van bedrijfscollecties zullen aan bod komen, dankzij de input van deskundigen die bedrijfscollecties beheren en vertegenwoordigers van verenigingen uit Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland die in dat domein actief zijn.

Al in het begin van de jaren zeventig stelde de Franse autobouwer Renault auto-onderdelen en zijn industriële omgeving ter beschikking van avant-gardistische kunstenaars. Macors, een bouwonderneming uit Hamois te midden van de glooiende Condroz, laat jonge kunstenaars haar machines en knowhow gebruiken. De Europese Investeringsbank beschouwt haar kunst- en cultuurprogramma's als een integraal onderdeel van haar engagement tegenover de samenleving. Dat zijn maar drie voorbeelden van de honderden bedrijven die kunst verzamelen.

Een gedeeld patrimonium

Voor wie denkt dat met die collecties alleen financieel gewin wordt nagestreefd, heeft dit symposium heel wat verrassingen in petto. Met haar collectie van ruim 55.000 kunstwerken kan de Bundesbank zich meten met een museum, maar de collectie op zich is slechts een deel van het kunstprogramma dat de Bundesbank heeft uitgewerkt en dat verder onder meer een tentoonstellingsruimte omvat waarin groot opgezette tentoonstellingen voor het publiek worden georganiseerd.

Bedrijven die een kunstcollectie aanhouden, of ze nu in de dienstensector of in de industrie actief zijn, willen hun collecties doorgaans niet afgeschermd houden van het grote publiek. Met onder meer tentoonstellingen, publicaties, uitleningen en artist-in-residenceprogramma’s tonen ze hun kunstwerken en promoten ze de hedendaagse kunst.

Programma

Een uitgebreid programma vindt u via deze link.

Praktisch

6 juni 2019, 9.20 - 16.30 uur

De meeste presentaties worden in het Engels gegeven. Na het symposium volgt een bezoek aan de tentoonstelling Building a Dialogue. Two Corporate Collections of Contemporary Art. Meer informatie over de tentoonstelling (en het symposium) vindt u hier.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Auditorium van de Nationale Bank van België, Warmoesberg 61, 1000 Brussel
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...