Bootcamp open culturele data 2023 (6e editie)

Worstelt u met de implementatie van opendatadoelstellingen? Of wil u uw vaardigheden hierrond bijspijkeren? Dit voorjaar vindt de zesde editie van het meemoo-bootcamp open culturele data plaats. In april en mei dompelt meemoo u in vijf dagen, verspreid over drie weken, onder in de wereld van open culturele data. 

Wat?

De digitale transformatie brengt heel wat uitdagingen rond open data met zich mee. Principes zoals bruikbare en open data zijn nodig om u te kunnen profileren als betrouwbare online kennisbron. Van nieuwe tools gebruiken, over data op verschillende manieren structureren, tot deze beschikbaar maken voor interne en externe doelgroepen: in een vijfdaagse workshop leert u deze vaardigheden toepassen op uw collecties, gegevens en beelden.

In een filmpje uit de samenvatting van het meemoo-jaarverslag vertelt medewerker Expertise Alina u alles over het bootcamp:

Tijdens de workshop leert u onder meer:

 • data te schonen en doorzoekbaar te maken;
 • data te structureren volgens bepaalde formaten;
 • data te voorzien van persistente identifiers (PIDs);
 • data te koppelen aan externe online authorities en kennisbronnen;
 • de rechtenstatus van data te bepalen; 
 • data op verschillende platformen te publiceren.

Verder krijgt u ook tips mee voor de digitale strategie én infrastructuur van uw erfgoedinstelling.

Werkt u in een collectiebeherende instelling? Of bent u verantwoordelijk voor de registratie, het beheer, de ontsluiting en het hergebruik van collectiedata en -beelden? Dan is het bootcamp interessant voor u.

Programma 

In de voormiddag wordt u ondergedompeld in de theorie, ‘s namiddags gaat u zelf aan de slag. Daarnaast nemen enkele externe sprekers het woord om het belang van deze topics te verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden. 

Nieuw! In het kader van het bootcamp organiseert meemoo op 2 mei voor het eerst een Vlaams-Nederlandse kennisuitwisselingsdag over linked data met Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). In de toekomst wil de organisatie de kennisuitwisseling met onze noorderburen verder uitbouwen, maar tijdens deze editie van het bootcamp krijgt u de primeur.

Na het bootcamp vindt u uw weg in relevante begrippen, kunt u de belangrijkste tools gebruiken en en hebt u nagedacht over het plan van aanpak voor uw specifieke project, use case of collectie. Zo beschikt u over voldoende informatie en vaardigheden om zelf aan de slag te gaan met de digitale transformatie. 

Ontdek het programma

Praktische informatie

Het bootcamp vindt telkens plaats van 9.30 tot 16.00 uur. De vijf sessies worden gespreid over drie weken: 

 • dinsdag 25 april (meemoo, Gent)
 • donderdag 27 april (meemoo, Gent)
 • dinsdag 2 mei (locatie TBA, Antwerpen)
 • donderdag 4 mei (meemoo, Gent)
 • dinsdag 9 mei (meemoo, Gent)

Om volledig mee te zijn met open culturele data, volgt u elke sessie mee.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Gent en Antwerpen
Meer info

Organisatie, meer info en inschrijven: website meemoo

Elders op FARO

De update van de ErfgoedApp bevat enkele verbeteringen en nieuwigheden die we in nauw overleg met onze creatieve community van ...
U wilt FARO graag aan boord als partner voor uw cultureel-erfgoedproject? Als leidraad formuleerden we een aantal vragen die we ...
Collecties vormen het hart van een museum, archief of erfgoedbibliotheek. Maar welke accenten zijn van tel als het over collectiebeleid ...