Beschrijven en ontsluiten van archieven en erfgoedcollecties

De meeste archief- en erfgoedorganisaties hebben de stap naar een (online) beschrijvingssysteem voor hun collecties nog niet gezet, en anderen zijn nog volop aan het registreren en ontsluiten.

In deze bijscholing leer je werken met de internationale beschrijvingsstandaarden voor archieven. De theorie zet je meteen om in de praktijk door beschrijvingsoefeningen in ICA-AtoM en in Adlib te maken. Een zeer praktijkgerichte korte opleiding, met een flinke opstap naar het ideale beschrijvingssysteem.

De lessen vinden plaats in een computerlokaal.

ICA-AtoM is een opensourcetoepassing voor het beschrijven en het beheren van archieven. Adlib is een betalend programma. ICA-AtoM en Adlib ondersteunen de archiefstandaarden ISAD(G), ISAAR(cpf), ISDF en ISDIAH. Atomis is een clienttool voor ICA-AtoM ontwikkeld door Inzake.

Programma 

Het programma is nog in opbouw, maar zal alvast volgende items bevatten:

  • ICA-AtoM als opensourcetoepassing voor het beschrijven en toegankelijk maken van archieven en andere collecties;
  • de beschrijvingsstandaarden ISAD(G), ISAAR(cpf), ISDF en ISDIAH en hun toepassing in ICA-AtoM en in Adlib;
  • het gebruik van EAD, EAC en EAG als uitwisselingsformaat in ICA-AtoM;
  • het beschrijven en beheren van fotocollecties in ICA-AtoM en in Adlib;
  • in bulk en op gestandaardiseerde wijze beschrijven van archieven met de Atomis-excelsjablonen voor ISAD(G), ISAAR(cpf) en Skos;
  • het invoeren en beheren van archiefbeschrijvingen en digitale objecten met Atomis.

Aan het einde van de lessenreeks krijg je een bewijs van deelname. Als je slaagt voor de eindopdracht, ontvang je een deelcertificaat. Deze proef is niet verplicht en zal worden toegelicht door de docent tijdens de eerste les.

Praktisch

4 lesdagen: 11/02 – 25/02 – 11/03 – 25/03/2019 telkens van 9.30 tot 17.00 uur (deze opleiding telt 40 lesuren waarvan 30 in contact- en 10 in afstandsonderwijs).

Inschrijven kan tot 14 dagen voor de start van een opleiding via het secretariaat van de Bibliotheekschool Gent of via de website, tenzij het maximum aantal deelnemers eerder is bereikt. Voor de meeste cursussen is het aantal plaatsen beperkt. Wacht dus niet te lang.

Sommige korte opleidingen komen in aanmerking voor opleidingscheques.

Een inschrijving is pas definitief als het inschrijvingsformulier volledig ingevuld is teruggestuurd. De betaling moet in orde zijn tegen de start van de opleiding, of ten minste verzekerd door een bestelbon. 

 

Praktische info

Begindatum
Locatie
PCVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk – Gent, Edgard Tinelstraat 92, 9040 Gent (Sint-Amandsberg)
Lesgevers
Sofie Vrielynck, Filip Boudrez, Willem Vanneste en Roeland Verhaert
Prijs
240 euro (koffie, tekst, verzekering en gebruik van Smartschool inbegrepen)
Meer info

Organisatie en meer info: PCVO VSPW Gent i.s.m. Inzake

Elders op FARO

Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...