Bedrijfserfgoed. Gluren bij de buren

Heeft u interesse in het redden, bewaren en ontsluiten van bedrijfserfgoed? Dan krijgt u op deze dag heel wat inspirerende voorbeelden te horen.

Voor deze studiedag Gluren bij de buren nodigen ETWIE en FARO sprekers uit van toonaangevende bedrijven en instellingen uit het buitenland. Ze zoomen in op hoe zij bedrijfserfgoed redden, bewaren en voor het publiek ontsluiten. Waarom doen ze het op die manier? Hoe wordt dit bij hen gefinancierd?

We richten onze blik eerst op het Scandinavische model van het (zelfbedruipende) Centrum för Näringslivshistoria uit Stockholm en de werking van het archief van IKEA, de bekende meubelgigant. Schotland heeft een rijke traditie in het borgen van bedrijfserfgoed. Die start in 1957 vanuit de Universiteit van Glasgow en loopt door tot vandaag. Wat nemen we best mee uit de lessen die de centrale Business Archives Surveying Officer de voorbije 60 jaar met vallen en opstaan geleerd heeft? Ook naar de Duitse Gründlichkeit wordt vaak opgekeken. Wie beter dan Bosch om ons te laten meekijken hoe de afdeling Historische Kommunikation het publiek, de klanten, leveranciers en eigen medewerkers laat proeven en meegenieten van het Boscherfgoed?

Deze studiedag is een kans om met beide handen te grijpen. Er valt immers heel wat van de buitenlandse collega's te leren en, op korte of iets langere termijn, zelf toe te passen in Vlaanderen. Want Vlaanderen is best rijk aan bedrijfserfgoed. Alleen zijn bedrijven er zich zelf zelden van bewust en kan de samenwerking en ondersteuning vanuit de erfgoedwereld efficiënter. Schrijf u dus in en denk al eens na welke vragen u graag aan de sprekers wil voorleggen!

Programma

9.30 uur: Onthaal met koffie, thee en koeken

Voormiddag

10.00 uur: Verwelkoming | Ann Van Nieuwenhuyse (directeur Industriemuseum)

10.05 uur: Uitdagingen voor waardering en valorisatie van bedrijfserfgoed, gluren bij buren voor inspiratie? | Robin Debo (ETWIE)

10.15 uur: Preserving society 's business history - a business in itself | Anders Sjöman (Centrum för Näringslivshistoria, Zweden)

10.45 uur: Commercial aspects of the IKEA corporate archive | Tony Nilsson (IKEA, Zweden)

11.30 uur: Pauze met soepje

11.45 uur: Surveying and saving business records: the Scottish Experience | Kiara King (The Ballast Trust, Schotland)

12.15 uur: Balancing in the middle. Corporate history at Bosch between archiving and marketing | Dietrich Kuhlgatz (Bosch, Duitsland)

13.00 uur: Lunch

Namiddag
Verschillende optionele bezoeken aan fascinerende vormen van bedrijfserfgoed in Antwerpen. Bij de inschrijving geeft u uw keuze op.

Optie 1: Op ontdekking in de collectie Maritiem & Logistiek Erfgoed van Katoennatie (max. 20 personen)
Deze collectie is het resultaat van de inzet van verschillende havenbedrijven om het historisch patrimonium te redden en veilig te bewaren. Denk aan objecten, werktuigen, karren, maar ook bedrijfsarchieven, interviews met dokwerkers en natiebazen en een enorme fotocollectie van Frans Claes.

Optie 2: Kennismaking met het familiebedrijf Thissen Biljart (max. 6 personen)
Thissen Biljart gaat terug op de biljartfabriek die Pieter Michel Thissen in 1898 uit de grond stampte. Vandaag doet het bedrijf nog zo veel meer. Andy, vijfde generatie aan het roer van het familiebedrijf, vertelt er u alles over en laat u binnen in zijn schatkamer. Dit bezoek is vlakbij The Lecture Hall, duurt een 30-tal minuten en is op een steenworp van het Centraal Station. Wie een verre terugrit voor de boeg heeft, kan voor deze optie kiezen, maar geef liefhebbers van biljart of darts zeker ook een kans!

Optie 3: Konhef: hoeder van didactisch technisch erfgoed én een stukje van de Antwerpse Citadel (max. 40 personen)
Konhef is het enige controleorganisme in België gespecialiseerd in het uitvoeren van de wettelijke controles van hefwerktuigen en liften. Het bedrijf bestaat sinds 1932 en bouwde doorheen de jaren een indrukwekkende referentiecollectie op rond hef- en lifttechnieken. Een erfgoedcollectie met didactische functie, want het is de enige manier om nieuwe techniekers op te leiden om 'oudere' systemen te kunnen evalueren. Bij de renovatie van hun gebouw werd een stuk buitenmuur van de 16de-eeuwse citadel van Antwerpen ontdekt en blootgelegd. Konhef besloot die muur te restaureren om het uniek erfgoed te bewaren én voor het publiek te ontsluiten. Twee bijzondere soorten 'bedrijfserfgoed' om meer over te weten te komen.

De studiedag wordt georganiseerd door ETWIE, de expertisecel voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed in samenwerking met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

De voertaal van de lezingen, vragen en antwoorden is Engels. Voor de rest heeft deze activiteit taalicoon 3: u begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook al iets vertellen. Meer info op taaliconen.be.

Heeft u nood aan een tolk Vlaamse Gebarentaal of hebt u andere hulp nodig, laat het dan weten aan toegankelijkheidsmedewerker Liesa Rutsaert via liesa.rutsaert@stad.gent of 09 323 65 26. The Lecture Hall is integraal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn aangepaste toiletten.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 25 euro, er is geen kortingstarief.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Studiedag
Trefwoorden
Onderzoek en innovatie
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
The Lecture Hall, Lange Winkelhaakstraat 26, 2000 Antwerpen
Prijs
25 euro voor het voormiddagprogramma, incl. lunch. De optionele bezoeken in de namiddag worden gratis aangeboden.
Meer info

Inschrijven kan via de website van ETWIE.

Organisatie: FARO en ETWIE

Contactpersoon

Elders op FARO

De website online-hulpapps.be biedt een (groeiend) overzicht van zinvolle apps en websites voor welzijn en geestelijke gezondheid. Sinds kort is ...
Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange