Basisopleiding communicatie voor erfgoedorganisaties
Dit is een vormig van meerdere partners, waaronder FARO.
Een doordachte aanpak van communicatie wordt voor elke erfgoedorganisatie steeds belangrijker. Communicatie helpt om doelgroepen te bereiken en doelstellingen te realiseren. Bovendien levert communicatie ook een belangrijke bijdrage aan het imago, de erkenning en dus ook de financiering van een organisatie.
Archieven, musea, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen en andere erfgoedorganisaties investeren steeds meer in de professionalisering van hun communicatie, met het nodige personeel en de vereiste middelen. Kortom, Socius, FARO en De Ambrassade organiseren daarom een basisopleiding op maat van elke startende communicatieverantwoordelijke of -medewerker van een erfgoedorganisatie.
Tijdens dit vijfdaagse vormingsprogramma komen de belangrijkste communicatiethema’s aan bod. Docenten met een ruime ervaring in de praktijk en de academische wereld maken je wegwijs in communicatiebeleid, communicatieplanning, communicatiemiddelen en relevante communicatiethema’s zoals diversiteitscommunicatie, scanbaar schrijven, mediabeleid en socialemediastrategie.
We sluiten de opleiding af met een feedbackmoment waarbij je je praktijkcase voorstelt.
Programma
Dag 1: Communicatiebeleid | dinsdag 29 april 2025, 9.30 - 16.30 uur
Hoe kan een erfgoedorganisatie zijn communicatiebeleid beter aanpakken? Eric Goubin (Thomas More hogeschool & Kortom) schetst een denkkader voor communicatiemedewerkers.
Hij onderstreept het belang van een missie/strategie en bespreekt de mogelijkheden om de resultaten van doelstellingen en acties te meten. Nadien gaat hij in op de communicatiemix en de verhouding tussen digitale en papieren communicatiekanalen. Er is bijzondere aandacht voor de communicatie met vrijwilligers, de rol van interne communicatie in een erfgoedorganisatie met afdelingen en de communicatie naar moeilijk bereikbare doelgroepen.
Tijdens deze opleidingsdag krijg je gouden tips voor je communicatiepraktijk. Eric licht de opdracht toe bij de voorstelling van jouw praktijkcase tijdens de laatste opleidingsdag.
Dag 2: Communicatieplanning | dinsdag 6 mei 2025, 9.30 - 16.30 uur
Een communicatieplan is een belangrijke basis en een handig werkinstrument voor het communicatiebeleid van elke organisatie. Eric Goubin (Thomas More hogeschool & Kortom) vertelt hoe je stapsgewijs een communicatieplan opstelt. Hoe peil je naar behoeften van je doelgroepen en hoe maak je werk van strategische doelstellingen? Welke communicatiemix zet je in? We luisteren ook naar jouw ervaringen.
Dag 3: Socialemediastrategie + Scanbaar schrijven | dinsdag 20 mei 2025
Voormiddag: Socialemediastrategie (9.30 - 12.30 uur)
Heel wat erfgoedorganisaties zijn actief aanwezig op sociale media, vaak met meerdere accounts die spontaan zijn ontstaan. Om echt doelgericht te communiceren heb je ook een strategie nodig. Sarah Somers geeft je praktische tips om je sociale media nog beter en effectiever in te zetten.
Namiddag: Scanbaar schrijven (13.30 - 16.30 uur)
Hoe kijkt je lezer? Hoe leest je kijker? Als je scanbaar schrijft maak je je teksten professioneler en lezersvriendelijker, ook voor lezers met weinig tijd. Je kiest voor een geschikt lettertype, voor goede illustraties en voor blikvangers die blijven hangen. Mark Van Bogaert (zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer) toont hoe je het de lezer zo gemakkelijk mogelijk maakt met de KRANT-methode. Zijn tips zijn bruikbaar voor al je teksten: van e-mail tot webtekst, van verslag tot persbericht.
Dag 4: Mediabeleid + Diversiteitscommunicatie | dinsdag 27 mei 2025
Voormiddag: Mediabeleid (13.30 - 16.30 uur)
Een overvloed aan persberichten garandeert geen media-aandacht. Een gerichte aanpak en een goede relatie met journalisten leveren vaak meer op. Hoe creëer je bondgenoten? Hoe maak je een boodschap op maat van een medium? Hoe genereer je aandacht voor je boodschap? Ymke Deprez geeft je tips en tools voor een betere aanpak van mediarelaties.
Namiddag: Diversiteitscommunicatie (9.30 - 12.30 uur)
We leven in een hyperdiverse samenleving. Burgers gericht aanspreken vraagt meer van organisaties dan ooit tevoren. Hoe leggen we de brug naar diverse burgers en gebruikers die (digitaal) allemaal verbonden zijn met elkaar? Claire Van Trimpont (Het Connectief) schetst aan kader voor diversiteitscommunicatie, geeft tips en toont cases die je houvast geven om meer aansluiting te vinden bij iedereen van je doelgroep.
Dag 5: Oefening & presentatie | donderdag 5 juni of vrijdag 6 juni 2025
Geen theorie zonder praktijk. We luisteren naar je ideeën om een of meerdere communicatieproblemen in je organisatie beter aan te pakken. Eric Goubin geeft tijdens de eerste opleidingsdag toelichting bij deze opdracht. Je dient tijdens de tweede opleidingsdag je onderwerp in, individueel of in groep. We mikken op een praktische gerichte probleemstelling die een directe meerwaarde geeft aan de communicatie van je organisatie.
We bespreken je praktijkcase samen met de andere deelnemers en enkele externe deskundigen. Een groep licht zijn presentatie toe op donderdag 13 juni, de tweede groep is welkom op vrijdag 14 juni.
Over de docenten
- Eric Goubin is onderzoeker en docent bij Kortom en de Thomas More hogeschool. In zijn loopbaan combineerde hij communicatiewerk met leidinggevende functies in onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Eric is de auteur van het nieuwe trendboek Communicatie als bindkracht, dit boek maakt deel uit van de Kortom/ Politeia-boekenreeks.
- Ymke Deprez beantwoordt al jouw communicatievragen, volgt de Kortommunity en het online kenniscentrum 'Kortompedia' op en inspireert je met tips en kennisartikels. Ze deed ervaring op als PR consultant bij communicatiebureau Evoke.
- Sarah Somers is stafmedewerker kennis en advies bij Kortom vzw. Ze geeft vormingen en advies over sociale media, vertaalt kennis over het communicatievak naar hapklare publicaties en werkt mee aan onderzoek. Ze bouwde heel wat ervaring op als sociale media redacteur aan de KU Leuven en bij het social media agency So Buzzy.
- Claire Van Trimpont werkte 14 jaar lang in marketing en communicatie. Als hoofd Marketing en Communicatie bij Handelsbeurs Concertzaal coördineerde ze de communicatie en werkte ze er het diversiteitsbeleid uit. Daarna verdiepte Claire zich in diversiteit door opleiding en werkervaring. Om haar ervaring te delen, richtte Claire Het Connectief op waar ze expertise deelt via coaching en lezingen.
- Mark Van Bogaert is zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer. Al 25 jaar doet hij tests met verschillende tekstversies om te onderzoeken wat de meeste respons oplevert. Hij won drie keer de prestigieuze Gouden Veer, de tweejaarlijkse bekroning voor de beste verkoopbrief, en heeft een boekenkast vol andere prijzen. In 2016 bracht hij het boek Scanbaar schrijven uit. Zijn vorige boek, de copywriting-bijbel Met woorden verleiden, is al aan de zevende druk toe.
Doelgroep:
Elke startende communicatieverantwoordelijke of -medewerker van een cultureel-erfgoedorganisatie of -instelling.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 450 euro.
- Documentatie, drank en broodjeslunch zijn inbegrepen. Je ontvangt ook een exemplaar van het boek Tante Mariette en haar fiets, hét handboek over communicatie op maat van socialprofitorganisaties.
- Wil je maar een of twee vormingsdagen volgen? Mail dan naar info@kortom.be. Wie de volledige opleiding volgt krijgt voorrang.

Praktische info
Schrijf in via de website van Kortom.