Basiscursus waarderen in de praktijk
Je denkt na over of staat aan de start van een waarderingstraject voor jouw erfgoedorganisatie (of een organisatie in je werkingsgebied), maar je hebt weinig of geen ervaring met waarderen. Dan is er eerst en vooral FARO’s Erfgoedwijzer om je te oriënteren.
Maar misschien kan je wel wat hulp gebruiken om de theorie ook daadwerkelijk toe te passen in je praktijk. Er zijn namelijk een boel beslissingen te nemen om tot een vlot proces en een bruikbaar resultaat te komen:
- Hoe baken je het project af?
- Welke criteria hanteer je bij de toetsing?
- Wie betrek je en wie neemt welke rol op?
- Wanneer en hoe communiceer je?
- Hoe documenteer je het proces?
Zit je met deze vragen? Dan ben je hier aan het juiste adres.
- Voor de start van de cursus krijg je de opdracht om aan de hand van een vragenlijst in gesprek te gaan met een tweetal collega’s. Het doel van dit gesprek? De doelen van het waarderingstraject scherpstellen en de contouren ervan bepalen. Bij de start van de cursusdag deel je de verzamelde ideeën met de andere deelnemers.
- Daarna gaan we samen aan de slag en maken we een eerste ontwerp van je eigen waarderingsproject. Je hoeft daarbij niet van een wit blad te vertrekken: we reiken je enkele handige sjablonen, tools en praktijkvoorbeelden aan.
Programma
16 september 2025 | Cursusdag | FARO, Brussel
- 9.30 uur: Kennismaking en bespreking van de aanleiding en vraagstelling van jouw waarderingstraject
- 10.30 uur: Het toetsingskader voor jouw traject ontwerpen: object- of deelcollectieniveau, referentiekader, criteria, hulpvragen, weging, beoogd eindresultaat
- 12.30 uur: Broodjeslunch
- 13.30 uur: Het waarderingsproces ontwerpen: rolverdeling, stappen en randvoorwaarden voor jouw traject in kaart brengen
- 15.15 uur: Een praktijkvoorbeeld deelt praktische do’s en don’ts en je kan vragen stellen
- 16.00 uur: Huiswaarts met een nieuwe opdracht.
18 november 2025 | Peer coaching | Online
Midden november, wanneer de ideeën gerijpt en de plannen aangescherpt zijn, komen we opnieuw digitaal samen voor een peer coaching in kleine groepen. Zo kan je de eerste ervaringen en tips uitwisselen en elkaar waar nodig helpen zoeken naar oplossingen, onder begeleiding van Tine en Jacqueline natuurlijk.
Aan het einde van deze basiscursus heb je de volgende resultaten bereikt:
- Je kan helder argumenteren waarom je aan waarderen wil doen en wat de meerwaarde is voor jouw organisatie.
- Je hebt een aanzet voor een toetsingskader op maat.
- Je maakte een ontwerp van proces dat je wil lopen: afbakening, kernteam, documentatie, globale aanpak/werkvorm, betrokken collega’s.
Type
Basiscursus: de absolute basis over een bepaald domein of thema, zowel voor wat kennis als vaardigheden betreft. Je krijgt hierover een helder en gestructureerd overzicht en we gaan samen op zoek naar de link met je eigen werk.
Tarieven
- Het standaardtarief voor deze vorming is 80 euro.
- Het kortingstarief voor deze vorming is 60 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
- Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
- Meer info over onze tarieven vind je in onze algemene voorwaarden.

Praktische info
60 euro (sector en studenten)
Schrijf in via het formulier op deze pagina.
Heb je specifieke wensen of noden om je deelname mogelijk te maken? Contacteer dan de contactpersoon van deze vorming.