Basiscursus informatiebeheer van erfgoedcollecties

Erfgoedbeheerders beheren niet alleen een enorme hoeveelheid voorwerpen, maar ook een schatkist aan daarmee verbonden contextuele informatie. Om goed voor een erfgoedcollectie te kunnen zorgen, moet een erfgoedbeheerder weten welke voorwerpen tot die collectie behoren, waar ze zich bevinden en hoe ze eraan toe zijn. Erfgoedbeheerders moeten zich regelmatig verantwoorden tegenover een lokaal of centraal bestuur. Steeds meer producten, zoals tentoonstellingen, educatieve programma’s, websites en publicaties worden ontwikkeld om erfgoedcollecties te ontsluiten voor het brede publiek. Om snel en efficiënt vragen over de collectie te kunnen beantwoorden, moet de registratie en documentatie piekfijn in orde zijn.

Deze basiscursus Informatiebeheer van erfgoedcollecties helpt u een start te maken met uw eigen registratie of uw bestaande registratie te optimaliseren. De cursus helpt u op weg in de informatie- en kennissamenleving waar erfgoedbeherende instellingen zich nu in bevinden. De cursus toont u hoe u de eigen collecties en alle informatie die daaromheen zweeft beter kan benutten en inzetten voor het behoud, het beheer en de vindbaarheid van het erfgoed voor de toekomst.

Tijdens deze cursus leert u niet met een specifiek softwareprogramma werken. De informatie is wel bruikbaar voor alle beschikbare collectiebeheersystemen.

Doelgroep: vrijwilligers en medewerkers van erfgoedbeherende instellingen die de registratie van een erfgoedcollectie en de informatie errond verzorgen.

Op het programma

  • het belang van registratie en van een informatieplan,
  • registratiestandaarden,
  • collectiebeheer en mogelijkheden van SPECTUM daarbij,
  • objectfotografie,
  • fysiek nummeren,
  • beschrijven van voorwerpen en deelcollecties,
  • toestand- en standplaatscontroles,
  • informatiebeheer in het depot,

Praktisch

3, 10 en 17 september 2020

Locaties: VAC Gent, Koningin Fabiolalaan, 9000 Gent (3 en 10 september) en PEC Ename, Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde (17 september).

Praktische info

Begindatum
Locatie
VAC Gent en PEC Ename
Lesgevers
Livia Snauwaert (CJM), Charles Strijd, Lien Lombaert (POV), Annelies De Mey (Design Museum Gent)
Prijs
60 euro
Deelnemers
Min. 10, max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via e-mail aan inge.waer@vlaanderen.be.

Organisatie en meer info: Departement CJM, livia.snauwaert@vlaanderen.be, 02 553 42 13.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?
Op 10 en 11 december 2020 brengt 'Cultural Heritage for Mental Health 2' voor de tweede keer experten uit heel ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.