Basiscursus cultureel erfgoed, gezondheid en welzijn. Workshop 1 | Object handling en object storytelling

Object handling is een methodiek die de therapeutische waarde van objecten op de voorgrond plaatst. Door objecten (tactiel) aan te raken, te connecteren met andere mensen door middel van objecten of gewoon door 'bezig te zijn’ met objecten, ondervinden mensen positieve resultaten op vlak van algemeen welbevinden.

Met behulp van deze methodiek kunt u erfgoedobjecten breder inzetten dan enkel om te reminisceren met personen met dementie. U kunt de methode bv. ook gebruiken bij patiënten in ziekenhuizen, mensen die revalideren in dagklinieken, therapieën in de geestelijke gezondheidszorg, activiteiten in rust- en verzorgingstehuizen, dienstencentra en in de thuisverzorging.

Naast object handling kunt u objecten ook gebruiken om mensen hun verhaal te laten vertellen. De objecten dienen dan als intermediair voor mensen die hun stem zoeken. Tijdens object storytelling worden mensen ‘ondergedompeld’ in enkele verhalen en erfgoedobjecten.

Tijdens de workshop krijgt u:

  • een inleiding tot interventies met cultureel-erfgoedcollecties in de zorgsector;
  • enkele inspirerende praktijkvoorbeelden;
  • inzicht in object handling als methodiek;
  • inzicht in object storytelling als methodiek;
  • aan de hand van oefeningen kapstokken om een sessie object handling of object storytelling te organiseren.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die, op basis van hun collecties en/of de expertise die ze bezitten over die collecties, samen met zorginstellingen interventies willen organiseren met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers.

Geen voorkennis nodig.
Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Cultureel erfgoed, gezondheid en welzijn 2020’. Dit modulair vormingstraject zoomt in op het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen en gemeenschappen.

Praktisch: dinsdag 19 mei 2020, 10.00 - 15.30 uur.

Snel de basisvaardigheden in de vingers krijgen, daar draait dit aanbod om.  FARO biedt een waaier aan regelmatig terugkerende basiscursussen die u helpen om meteen aan de slag te gaan met een nieuwe opdracht.  Dit aanbod is dan ook zeer praktijkgericht. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Lesgevers
Bart De Nil
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen.
Deelnemers
Maximum 15 deelnemers. De cursus zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Meer info

Inschrijven kan online via onderstaand formulier.

Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
‘Meerstemmigheid’, hoe doet u dat in de praktijk? Museum Detox is een Britse beweging die de koe bij de horens ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...