Basiscursus Collectiemanagement in de praktijk

Welke vragen en dilemma's komen erfgoedprofessionals tegen bij het uitvoeren van werkzaamheden? Wat is haalbaar? En wat is duurzaam? Met deze cursus stimuleert de Reinwardt Academie het maken van uitvoerbare keuzes. Samen kijken en denken we na over praktische oplossingen voor beroepsproblemen en aanpassingen die de collectie door helpen geven aan volgende generaties.

In deze cursus staat uw eigen praktijk centraal. Er komen, aan de hand van de door deelnemers ingebrachte casussen, allerlei beheer- en behoudsaspecten aan bod. Denk hierbij aan mogelijke schadefactoren zoals diefstal insecten, luchtvervuiling en klimaat of processen zoals depotbeheer, transport, tentoonstellen, en dagelijkse zorg. Voorbeelden uit de beroepspraktijk gaat hierin telkens gepaard met uitwisseling met de groep, praktische tools en quick-wins

Voor wie?

Mid-career professionals uit het brede erfgoedveld, van kleine en middelgrote musea en (erfgoed)instellingen. De cursus is bedoeld voor zowel specialisten die hun kennis in een breder raamwerk willen inbedden als ervaringsdeskundigen die hun praktijk willen toetsen. Kortom een diverse mix aan professionals die hun kennis willen opfrissen, ervaringen willen uitwisselen, alsook nieuwe ontwikkelingen toepasbaar willen maken en huidige methoden kritisch willen beschouwen. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Deze cursus is op HBO-niveau en sluit aan op MBO’ers die een inhoudelijke slag willen maken en WO'ers die verbreding en/of praktijkgerichte oplossingen zoeken.

Aan het eind van deze cursus hebt u een goed idee van het verschil tussen theorie en praktijk waardoor haalbare normen kunnen worden gesteld voor het collectiemanagement van uw eigen instelling.

Opzet

De cursus bestaat uit zeven onderdelen van ieder 120 minuten. De lessen in week 1, week 4 en 7 zijn zowel live op de Reinwardt Academie als online te volgen, de andere lessen zijn online. Iedere les bestaat uit twee delen: de eerste 45 minuten wordt er ingegaan op de theorie en de toepassing hiervan in de praktijk. In het tweede deel wordt er ingegaan op wat dit betekent voor jouw instelling en jouw praktijk.

Praktisch

  • De bijeenkomst is telkens op maandag van 15.00 - 17.00 uur, met een pauze tijdens de kerstvakantie. Zet ze alvast in uw agenda: 6 december, 13 december, 3 januari, 10 januari, 17 januari, 24 januari en 31 januari.
  • Voor iedere les staan er ook twee uur huiswerk. Een uur waarin u zich alvast inleest voor de komende les en een tweede uur na afloop waarin u werkt aan uw scan, analyse of plan.

Meer informatie over het programma en de praktische details vindt u op de website van de Reinwardt Academie. Daar kunt u zich ook aanmelden.

Praktische info

Begindatum
Prijs
450 euro, excl. btw
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Organisatie: Reinwardt Academie

Meer info: rwa-heritagelab@ahk.nl

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Goed nieuws voor wie verantwoordelijk is voor de educatieve werking van een museum, archief, erfgoedbibliotheek of erfgoedcel, want via Erfgoedwijs.be ...