Basiscursus Collectiemanagement in de praktijk

Welke vragen en dilemma's komen erfgoedprofessionals tegen bij het uitvoeren van werkzaamheden? Wat is haalbaar? En wat is duurzaam? Met deze cursus stimuleert de Reinwardt Academie het maken van uitvoerbare keuzes. Samen kijken en denken we na over praktische oplossingen voor beroepsproblemen en aanpassingen die de collectie door helpen geven aan volgende generaties.

In deze cursus staat uw eigen praktijk centraal. Er komen, aan de hand van de door deelnemers ingebrachte casussen, allerlei beheer- en behoudsaspecten aan bod. Denk hierbij aan mogelijke schadefactoren zoals diefstal insecten, luchtvervuiling en klimaat of processen zoals depotbeheer, transport, tentoonstellen, en dagelijkse zorg. Voorbeelden uit de beroepspraktijk gaat hierin telkens gepaard met uitwisseling met de groep, praktische tools en quick-wins

Voor wie?

Mid-career professionals uit het brede erfgoedveld, van kleine en middelgrote musea en (erfgoed)instellingen. De cursus is bedoeld voor zowel specialisten die hun kennis in een breder raamwerk willen inbedden als ervaringsdeskundigen die hun praktijk willen toetsen. Kortom een diverse mix aan professionals die hun kennis willen opfrissen, ervaringen willen uitwisselen, alsook nieuwe ontwikkelingen toepasbaar willen maken en huidige methoden kritisch willen beschouwen. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Deze cursus is op HBO-niveau en sluit aan op MBO’ers die een inhoudelijke slag willen maken en WO'ers die verbreding en/of praktijkgerichte oplossingen zoeken.

Opzet

De cursus bestaat uit zeven onderdelen van elk 180 minuten en wordt gegeven op de Reinwardt Academie. Tijdens de les wordt ingegaan op het huiswerk, wordt een stukje theorie besproken en past u de opgedane kennis toe op uw instelling en praktijk.

Praktisch

  • De bijeenkomst is telkens op dinsdag van 15.00 tot 18.00 uur. Zet ze alvast in uw agenda: 20 september, 27 september, 4 oktober, 11 oktober, 25 oktober, 1 november, 8 november en 15 november.
  • Voor iedere les staan er ook twee uur huiswerk. Een uur waarin u zich alvast inleest voor de komende les en een tweede uur na afloop waarin u werkt aan uw scan, analyse of plan.

Meer informatie over het programma en de praktische details vindt u op de website van de Reinwardt Academie. Daar kunt u zich ook aanmelden.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Reinwardt Academie, Amsterdam
Prijs
550 euro, excl. btw
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Organisatie en meer info: Reinwardt Academie. Contact: rwa-heritagelab@ahk.nl

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
In 2023 richt Erfgoeddag de schijnwerpers op onze mededieren. Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de
Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...