Basiscursus auteursrechten in de erfgoedsector (november 2021)

In deze interactieve infosessie krijgt u een introductie in het auteursrecht, in het bijzonder de onderdelen ervan die relevant zijn voor erfgoedorganisaties. Er is bijzondere aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, en er is ruimte voor vragen en discussie.

Doelgroep: erfgoedprofessionals die met auteursrechten te maken hebben in hun job (bv. collectiebeheerders, communicatie- en ICT-medewerkers, zakelijke medewerkers, enz.)

Programma

10.00 - 16.00 uur

Voormiddag

 • Introductie tot het auteursrecht, naburige rechten en andere intellectuele eigendomsrechten (bv. merkenrecht, patenten…). Met bijzondere aandacht voor de recente aanpassingen van de auteurswetgeving aan de Europese Richtlijn van 7 juni 2019.
 • Toelichting bij de werking van de beheersvennootschappen.
 • Aanverwante thema’s (bv. portretrecht, privacy, enz.).

Namiddag

 • Analyse van de uitzonderingen in de Auteurswet waar erfgoedinstellingen gebruik kunnen van maken.
 • Licentiemodellen en contractmodellen (contractrecht) voor het klaren van rechten.
 • Gebruik van Creative Commons licenties en ‘open data licenties’ 

Om u goed voor te bereiden raden we u aan om vooraf de basisprincipes over het auteursrecht door te nemen, te vinden op de Erfgoedwijzer van FARO in het dossier auteursrecht.

Een organisatie van FARO i.s.m. het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving. FARO coördineert ook de ‘Gebruikersgroep cultureel erfgoed en auteursrecht’, voor meer info contacteer jeroen.walterus@faro.be.

Onze collega’s van meemoo organiseren op 23 november 2021 een praktijkgerichte workshop over hoe u de rechtenstatus van uw culturele content aangeeft op het web.

Coronamaatregelen

FARO volgt de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op en blijft dat doen naarmate de situatie evolueert. We zullen voor deze en andere vormingen de nodige beschermende maatregelen nemen en u daar tijdig over informeren. Voor vragen kunt u terecht bij de organisator van de vorming, zoals die vermeld staat bij elke vorming. Voor andere vragen kunt u mailen naar info@faro.be.

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 75 euro.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Snel de basisvaardigheden in de vingers krijgen, daar draait dit aanbod om. FARO biedt een waaier aan regelmatig terugkerende basiscursussen die u helpen om meteen aan de slag te gaan met een nieuwe opdracht. Dit aanbod is dan ook zeer praktijkgericht. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Joris Deene (advocaat Everest Law, SA&S)
Prijs
75 euro
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
In de nieuwe update van de ErfgoedApp vindt u heel wat verbeteringen, waaronder het gebruik van 3D. Maar dat is ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...