Back to Black. The making of a research-driven exhibition as a collaborative project | Technical art history colloquium

Is zwart altijd zwart of zijn er nuances? Ziet u het verschil tussen roetzwart, pekzwart of gitzwart? En waarom noemen wij deze variaties zo? Met Back to Black gaat Museum Hof van Busleyden op zoek naar de kunsthistorische betekenissen van zwart en onderzoekt met de bezoekers onze huidige beleving van Bourgondisch zwart. 

Kleur speelde een belangrijke rol in de status van de Bourgondische machthebbers. Zwart riep toen al uitgesproken associaties op, zoals ‘voornaamheid’ of ‘rouw’. Dat ziet u in de zwarte, statige kledij op de portretten van prominenten geschilderd door de oude Hollandse en Vlaamse Meesters. Er is echter maar weinig van die historische kleurenkennis overgeleverd. Wat we wel weten is dat kleur veel meer dan enkel een visueel fenomeen was voor de 16e-eeuwse stedelingen. Maakprocessen bespeelden toen alle zintuigen. In de receptenboeken treffen we een tot de verbeelding sprekende kleurentaal aan. Maar hoe rook, klonk of voelde het vakmanschap van de kleurmeesters uit die tijd? Dat probeert Back to Black te achterhalen. Wat als we de Bourgondische kleuren vandaag de dag opnieuw vervaardigen om ze weer te beleven zoals eeuwen geleden? Kunnen hedendaagse kunstenaars de eeuwenoude recepten nog uitvoeren en hetzelfde meesterschap bereiken als toen? En kan dit dan leiden tot inspiratie en nieuw werk? Net zoals in de rest van het museum staat de dialoog tussen heden en verleden centraal.

Samen met wetenschappelijke onderzoekers, artistieke partners én museumbezoekers onderzoekt Museum Hof van Busleyden de verfpraktijken van toen. De focus ligt op de kleur zwart, vertrekkende van historische receptenboeken en Bourgondische portretten tot de textiele vormentaal van de Nederlandse hedendaagse kunstenaar Claudy Jongstra.

Aan de vooravond van tentoonstelling organiseert Museum Hof van Busleyden samen met diverse partners een colloquium over het thema.

Programma

15.00 uur: Inleiding | prof. dr. Sven Dupré (UU en UvA)

15.05 uur: The Art of Dyeing Black before 1700 | dr. Natalia Ortega-Saez (UAntwerpen)

15.30 uur: The Legacy of Burgundian Black-Dyers | Art Proaño Gaibor (RCE)

15.55 uur: The Burgundian Black Collaboratory | dr. Jenny Boulboullé (UU and UvA)

16.20 uur: Pauze

16.35 uur: From Historical Recipes to the Creation of Contemporary Art Works | Claudy Jongstra

17.00 uur: Back to Black: a Museum Combination of Research and Participation | dr. Samuel Mareel en Marijke Wienen (Museum Hof van Busleyden)

Een volledige beschrijving van het programma vindt u hier.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Zaal Dodoens, Museum Hof van Busleyden, Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven is gratis en kan tot 13 juni via j.briggeman@uu.nl.

Elders op FARO

Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...