Asbest in collecties van erfgoedverenigingen en lokale musea

Wist u dat asbest frequent in allerhande huis-, tuin- en keukenproducten werd gebruikt? Van keukentafels, haardrogers en strijkijzers tot filmprojectoren en schoolborden. Asbest was niet weg te denken uit het dagelijks gebruik. Jaren later behoren deze voorwerpen tot het collectief geheugen en worden ze bewaard in talrijke heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties, maar dat is niet zonder gevaar.

Tijdens deze studiedag over asbest richten organisatoren Histories en ETWIE de aandacht op het herkennen én behandelen van asbesthoudende voorwerpen. De vorming focust op volgende kernpunten:

  • Waarin werd asbest gebruikt?
  • Hoe herkent u de talrijke asbesttoepassingen?
  • Waar zit het gevaar?
  • Hoe vermijdt u dat asbestvezels zich gaan verspreiden?
  • Wat kunnen wij – als vrijwilligers – concreet ondernemen?

De lezingen nemen u mee naar de lokale erfgoedcollecties waar al een controle werd uitgevoerd. Er wordt een overzicht gegeven van vaak voorkomende asbesttoepassingen en het bijhorende advies, zodat er via voorbeelden gewerkt kan worden aan asbestherkenning.

  • Asbestherkenning is de eerste stap. Via de studiedag krijgt u de nodige kennis om asbestverdacht materiaal zelf op te sporen. Op basis daarvan kunt u besluiten dat het voorwerp in kwestie al dan niet (te) gevaarlijk is.
  • De volgende stap is de behandeling. U krijgt de nodige informatie om het asbesthoudend voorwerp op een eenvoudige manier asbestveilig te maken. Op die manier kan het op een veilige manier worden bewaard en tentoongesteld.

De studiedag wordt afgesloten met een gegidst bezoek aan de collectie van het Industriemuseum. Tijdens de rondleiding krijgt u meer informatie over een aantal asbesttoepassingen uit de collectie en wordt ingezoomd op enkele acties die werden genomen om asbest veilig te stellen voor de vrijwilligers en voor het publiek. Op die manier krijgt u een inzicht in de praktische oplossing voor de problematiek.

Programma

10.00 uur: Verwelkoming in het Industriemuseum in Gent (vroegere MIAT)

10.30 uur: Introductie door Histories

11.00 uur: Lezing over asbest met voorbeelden uit de heemkundige kringen en praktische tips

12.30 uur: Middaglunch

13.30 uur: Bezoek Industriemuseum met gids en toelichting bij een aantal asbesttoepassingen in de collectie

15.30 uur: Koffie + afsluiten van de studiedag

Meer informatie: contacteer Jan Geypen op jan.geypen@historiesvzw.be of op 0468 25 83 81. Lees hier meer over het project.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Industriemuseum Gent, Minnemeers 10, 9000 Gent
Lesgevers
Peter Loockx, onderzoeker ETWIE
Prijs
10 euro (erfgoedvrijwilligers/studenten)
30 euro (professionelen/anderen)
Inclusief broodjeslunch
Meer info

Organisatie: Histories en ETWIE

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vorming via de website van Histories.

Elders op FARO

FARO lanceert in de Apple App Store en in Google Play een nieuwe update van de ErfgoedApp. Deze update brengt ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange