Ambachtelijk bouwbedrijf | Ruïnes, bouwstenen van de tijd

Ruïnes, gehavend en onvolledig bewaard, roepen vragen op: wat zijn ze ooit geweest, en door wie, hoe en waarom werden ze gebouwd? Welke technieken en materialen werden gebruikt?

Door hun onvolledigheid hebben ruïnes een grote aantrekkingskracht. Het zijn ankerplaatsen van verhalen, klein of groot. De raadselachtige sfeer zet aan tot nadenken en verwondert. De ruïnes in ons landschap en stedelijk weefsel zijn de poorten tot het verleden. Het zijn voor jong en oud ijkpunten, die niet alleen het verleden oproepen. Ze helpen bij het schrijven van nieuwe verhalen.

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen trekken de dialoog op gang

Het koesteren, het behoud en beheer en de ontsluiting van ruïnes is niet eenvoudig. Hun oorspronkelijke functie is weg. Ze vragen een andere benadering en zijn sterk onderhevig aan allerlei krachten (mens en natuur) binnen onze snel evoluerende maatschappij. Om een groter draagvlak te bekomen voor deze stille, kwetsbare getuigen van de tijd, slaan Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen de handen in elkaar. In samenwerking met plaatselijke partners verkennen ze de mogelijkheden om op deze verlaten plaatsen met de beheerders en het brede publiek in dialoog te gaan. Samen met Herita zullen de partners na afloop van het traject de resultaten verduurzamen.

Ambachtelijk bouwbedrijf | Programma

De restauratie van een ruïne is in de eerste plaats gericht op het behoud en de ontsluiting ervan. De site van het Prinsenkasteel is een goed voorbeeld van hoe dit in het verleden werd aangepakt. Zovele jaren later is duidelijk dat de site op diverse vlakken zwaar op de proef werd gesteld. Er dringen zich nieuwe behouds- en restauratiewerken op. We focussen op een reeks archeologische en materiaaltechnische aspecten, de basis voor een goede ontsluiting van de burchtruïne. Ze vertellen ons heel wat over het middeleeuwse bouwbedrijf en de implementatie ervan voor restauratiedoeleinden.

Programma

14.00 uur: Verwelkoming en inleiding | Steven De Waele (directeur van het MOT - Museum voor de Oudere Technieken), Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen
Opgelet: startlocatie = Tommenmolen!

14.15 uur: Ervaringen bij de restauratie van ruïnes: de hertogelijke burcht Tervuren - het ontwerptraject voor de ontsluiting van de burchtruïne | Stijn Thomas (architectenbureau Teamvanmeer)

14.45 uur: Steenbewerking in middeleeuws Brabant | Frans Doperé (onderzoeksgroep archeologie, KU Leuven)

15.00 uur: Verplaatsing naar kasteelruïne Prinsenkasteel (MOT - adres = Guldendal 20) Per auto of te voet (1,7 km)

15.30 uur: Bezoek aan de ruïnes en demonstraties ‘steenbewerking’ | Frans Doperé, Stijn Van der Auwera (Monumentenwacht Vlaams-Brabant) en Hendrik Tolboom (afdeling instandhouding, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Nederland)

  • Het Prinsenkasteel door de ogen van de onderzoeker
  • Het Prinsenkasteel door de ogen van de monumentenwachter
  • De steenhouwer aan het werk

17.00 uur: Napraten met een drankje & hapje in het MOT

18.00 uur: Einde

Meer weten over de volledige lezingenreeks 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'? Klik hier

Praktische info

Begindatum
Locatie
Tommenmolen, Tommenmolenstraat 18, 1850 Grimbergen
Prijs
Gratis
Meer info

Om praktische redenen is inschrijven verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór de activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Info & contact: Abdijmuseum Ten Duinen, 058 53 39 50, abdijmuseum@koksijde.be

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Iedereen weet dat erfgoed het best gedijt als het 'ontsloten' of gebruikt wordt. Dat kan op verschillende manieren. Door er ...
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...