The 8th Architectural Finishes Research Conference over kleurhistorisch onderzoek

Van 29 mei tot 1 juni 2024 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gastheer van de Engelstalige Architectural Finishes Research Conference over kleurhistorisch onderzoek. Deze vierdaagse conferentie vindt plaats in Amsterdam en wordt georganiseerd door de RCE samen met gerenommeerde partners uit de lage landen: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium/Institut Royal du Patrimoine Artistique (KIK/IRPA), SRAL -The Conservation InstituteVrije Universiteit BrusselUniversiteit van Amsterdam.

Deze periodieke conferentie biedt een platform voor het professionele werkveld van kleurhistorisch onderzoek. We wisselen nieuwe ontwikkelingen in interpretatie, conservatie, documentatie en omgang met historische afwerkingen uit, waarbij afstemming over gemeenschappelijke standpunten plaatsvindt. Onderling begrip tussen de verschillende deelnemers staat sterk in het vaandel. De conferentie wil bijdragen aan een competente, sterk samenhangende mondiale gemeenschap van kleur historisch onderzoekers.

Thema’s en Call for abstracts

Erfgoedprofessionals en studenten worden opgeroepen om abstracts in te dienen over relevante onderwerpen. Deadline voor indienen is 8 januari 2023. De geselecteerde papers worden gepresenteerd en gepubliceerd in 2024. Kijk voor de thema's en voorwaarden op de pagina over de call.

Programma en registratie in 2023

Registratie voor de conferentie kan vanaf medio 2023, zodra het definitieve programma bekend is. Houd de agenda in de gaten voor meer informatie.

De conferentie is verspreid over vier dagen tussen 29 mei en 1 juni 2024. De beoogde locatie voor de plenaire sessies is in Amsterdam. Excursies in en buiten Amsterdam maken onderdeel uit van het programma. Wanneer de omstandigheden het toestaan krijgt de conferentie een hybride vorm, waarbij deelnemers live of online kunnen deelnemen. Mocht een live evenement geen doorgang kunnen vinden zal een online programma worden aangeboden.

Eerdere conferenties en peer-reviewed pre-prints

Deze gespecialiseerde conferentie was voorheen bekend als de Architectural Paint Research Conference en richt zich op het onderzoek van afwerkingen in en op gebouwen ten behoeve van onderhoud en restauratie. Een eerste conferentie vond plaats in 2000, geïnitieerd door de groeiende roep voor richtlijnen. Wereldwijd zijn vervolgconferenties georganiseerd door verschillende instellingen, telkens vergezeld door een peer-reviewed publicatie. In 2021 resulteerde dit in een Europese Norm (EN) ontwikkeld door de werkgroep CEN/TC 346/WG13.

Peer reviewed publicaties van de vorige conferenties

De RCE organiseert dit congres samen met Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium/Institut Royal du Patrimoine Artistique (KIK/IRPA), SRAL -The Conservation InstituteVrije Universiteit BrusselUniversiteit van Amsterdam

Praktische info

Begindatum
Locatie
Amsterdam

Elders op FARO

Sinds 6 november vindt u FARO op een steenworp afstand van station Brussel-Centraal, en vlakbij de Grote Markt. Hoe u ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
In 2024 gaat FARO dienstbaar en trefzeker verder op de weg die we vorig jaar zijn ingeslagen met het beleidsplan ...