Aan de slag met UPLA? Meld u aan voor de infosessie

Dit jaar gingen de eerste UPLA-trajecten van start in verschillende erfgoedbibliotheken. Onder meer de Openbare Bibliotheek Brugge, de Cultuurbibliotheek en de bibliotheek van de Plantentuin te Meise pasten het schaderegistratiemodel toe. Op een infomoment vertelt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek hoe ook u in 2016 met UPLA aan de slag kan.

UPLA, ook voor uw bibliotheek

De Universal Procedure for Library Assessment werd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek ontwikkeld om snel en efficiënt te weten te komen welke schadevormen er in een bibliotheek aanwezig zijn. Met de resultaten van een UPLA-onderzoek kan u uw beleid rond het behoud en beheer van de collecties verbeteren.

Het interessante is dat uw eigen medewerkers kunnen meehelpen bij de uitvoering van UPLA. Ze volgen daarvoor een speciale, tweedaagse vorming. Daarin leren ze niet alleen om schade te beoordelen volgens de UPLA-methode. Ze doen ook materiaalkennis op en krijgen inzicht in de problematiek van preservering en conservering. Deze kennis komt nadien ongetwijfeld nog van pas.

Infomoment

Hoe gaat een UPLA-onderzoek praktisch in zijn werk? Wat is er concreet nodig om UPLA in uw instelling te kunnen uitvoeren? Wat moeten uw medewerkers kennen en kunnen? Wanneer gaat een volgende tweedaagse vorming door?

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek beantwoordt dit najaar graag al uw vragen over het gebruik van UPLA op een infomoment. Zo staat u klaar om UPLA in 2016 toe te passen. Hebt u interesse? Laat het weten via info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be of +32 (0)3 338 87 94. Samen met alle geïnteresseerden zoekt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek dan een gepaste datum en locatie voor de infosessie.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over UPLA? Op upla-model.be vindt u uitgebreide informatie over het model en de toepassing ervan. Ook kan u er alle UPLA-documenten zoals de handleiding en bijhorende databank in Excel downloaden.

Bron: Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Infodag
UPLA