Hoe beschermt u zichzelf en het voorwerp?

Veiligheidspictogrammen voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Foto: DavidRockDesign via Pixabay

Wanneer u een erfgoedobject hanteert, moet u zowel denken aan de veiligheid van het object als aan uw eigen veiligheid.

Hoe beschermt u zichzelf?

Kies voor passende kledij

  • Draag gemakkelijk zittende kledij. 
  • Trek antislipschoenen aan.
  • Draag veiligheidsschoenen voor het manipuleren en transporteren van grote of zware voorwerpen.

Voorkom rugklachten

  • Til daarom vanuit de benen, niet vanuit de rug.
  • Ga zo dicht mogelijk bij en recht voor het object staan, buig door de knieën, neem het voorwerp op en kom met een rechte rug omhoog.
  • Til een zwaar voorwerp nooit alleen (max. 15-20 kg).
  • Gebruik hulpmiddelen.

Draag persoonlijke beschermingsmiddelen

Bepaalde objecten zijn ooit behandeld met chemische bestrijdingsproducten die nu soms verboden zijn, zoals DDT of mottenballen. Deze residu's kan u niet altijd zien of ruiken, maar de geur van mottenballen of witte kristallen op een voorwerp zijn indicatoren. Andere voorwerpen zijn besmet met schimmels. Zulke objecten hanteren brengt gezondheidsrisico's met zich mee. De volgende hulpmiddelen beschermen u tegen stof, vuil, beestjes, schimmels en bestrijdingsproducten.

1. Handschoenen

Draag aangepaste handschoenen in uw maat en trek regelmatig een nieuw paar aan. Er bestaan handschoenen in verschillende materialen, zie hieronder.

2. Mondmasker

Draag een mondmasker met een (FF)P3-filter die ook de kleinste deeltjes in de lucht filtert. Vervang tijdig het masker of de filter.

3. Bril en overall

Draagt een veiligheidsbril die goed aansluit op het gezicht om uw ogen te beschermen. Een overall (bv. Tyvek) voorkomt dat u schimmelsporen en stof op de kleren krijgt en ze elders verder verspreidt.

Hoe beschermt u het voorwerp?

U kan zelf ook schade toebrengen aan een object. Met uw horloge aan een voorwerp blijven haken, is snel gebeurd. Een pen in een broekzak kan inktsporen nalaten op de prent die u zonet vastnam. Denk ook aan vingerafdrukken. Zorg er m.a.w. voor dat u geen enkel risico uitsluit. Volg deze vier richtlijnen:

  • Eet, drink en rook niet tijdens het hanteren van voorwerpen.
  • Gebruik potlood in plaats van pen in de omgeving van erfgoedobjecten.
  • Verwijder horloges, armbanden, kettingen, juwelen, pennen of badges. Ze kunnen voorwerpen beschadigen.
  • Beslis of u handschoenen moet dragen om vingerafdrukken te voorkomen. Bij fijne objecten zoals textiel en papier werkt u soms beter met nette, droge handen voor meer grip en voeling. Was dan regelmatig de handen, zeker voor het eten. Bij twijfel draagt u ze beter wel.
  • Maak gebruik van een stevige, schone werktafel en van de juiste hulpmiddelen.

Hoe kiest u de juiste handschoenen?

Nitril handschoenen bestaan in allerlei kleuren. Foto: Pixabay

Nitril (ongepoederd)

Nitril handschoenen vormen een beschermende barrière bij contact met stof, schimmels of chemische residu's op voorwerpen. Ze geven een goede grip - als u de juiste maat gebruikt - en zijn bovendien hypoallergeen. Er bestaan ook antisliphandschoenen voor zwaarder werk.

Katoen

Katoenen handschoenen beschermen minder goed tegen schimmels en stof. Vaak sluiten ze niet goed aan op de handen en kunnen ze aan voorwerpen blijven hangen. Ze zijn ongeschikt voor het hanteren van gladde voorwerpen. Was ze tijdig met neutrale detergent.

Latex of vinyl

Handschoenen in latex of vinyl worden afgeraden, omdat ze chemisch onstabiel zijn en er een grote kans is op allergische reacties. 

Dit hoofdstuk werd geschreven door Annelies De Mey voor Depotwijzer.be.

FARO biedt regelmatig de cursus 'In Goede Handen | Bewaren, verpakken en intern transport' aan. Voor een actueel overzicht van ons cursusaanbod kunt u terecht in de FARO-vormingskalender of kunt u zich inschrijven op de FARO-nieuwsbrief.