Zorgen voor een topstuk religieus textiel | Infosessie voor eigenaars en beheerders

Een lange lijst van waardevolle stukken religieus textiel is recent toegevoegd aan de Topstukkenlijst. Als eigenaar/beheerder speelt u een cruciale rol in het behoud van deze topstukken. Deze sessie helpt u op weg.

  • Weet u wat uw rechten en plichten zijn met betrekking tot dit topstuk? 
  • Weet u waarop u moet letten om ‘als een goede huisvader’ zorg te dragen voor het topstuk? 
  • En vraagt u zich af waar u terecht kunt voor ondersteuning? 

Naar aanleiding van de grote uitbreiding van de Topstukkenlijst nodigen het Departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid en FARO de eigenaars/beheerders van een topstuk religieus textiel - ook zij die al op de Topstukkenlijst stonden - uit voor een infosessie op uw maat. 

Programma

Vanaf 8.30 uur: Onthaal

9.00 uur: Welkom en introductie | Pascale Van Kerckvoorde en Hannelore Magnus, Departement Cultuur, Jeugd en Media

9.30 uur: Het Topstukkendecreet: uw rechten en plichten | Pascale Van Kerckvoorde en Hannelore Magnus, Departement Cultuur, Jeugd en Media

9.45 uur: Behoud en beheer van kerkelijk textiel. Hoe kunt u het textiel veilig verpakken en bewaren, om schade te voorkomen | Shirin Van Eenhooge, conservator-restaurator textiel, i.s.m. Anne-Cathérine Olbrechts en Tine Hermans, FARO

10.45 uur: Pauze

11.00 uur: Praktische demonstratie en bespreking van vragen

12.30 uur: Maak kennis met de dienstverlening van PARCUM, Monumentenwacht en de Uitleendienst Erfgoed

13.00 uur: Afsluiting

Data en locaties:

Coronamaatregelen

Natuurlijk willen we zo goed mogelijk zorgen voor uw gezondheid. Daarom nemen we een aantal maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan:

  • De zalen zijn voldoende groot om de nodige afstand te bewaren. Neem voor de zekerheid een mondmasker mee, als u tijdens de demonstraties dichter bij elkaar zou staan. Dit is trouwens ook verplicht op het openbaar vervoer.
  • We voorzien deze sessie tweemaal, om de deelnemers zo goed mogelijk te kunnen spreiden. We willen vragen om maximaal met twee deelnemers per organisatie in te schrijven.
  • We vragen u om zelf lunch en schrijfgerief te voorzien.
  • We houden de situatie in het oog en verwittigen u indien er extra maatregelen nodig zouden zijn. Als te situatie te onveilig blijkt, dan stellen we de sessies uit naar een latere datum.

Praktische info

Begindatum
Locatie
VAC Gent, Koningin Maria Hendrikaplein 70, 9000 Gent
Lesgevers
Pascale Van Kerkvoorde, Hannelore Magnus (Departement Cultuur, Jeugd en Media), Shirin Van Eenhooge (conservator-restaurator textiel), Anne-Cathérine Olbrechts of Tine Hermans (FARO)
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 70 deelnemers
Meer info

Organisatie: Departement Cultuur, Jeugd en Media

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum

Elders op FARO

Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?
Hebt u een vraag over uw dagelijkse erfgoedpraktijk? Het antwoord vindt u voortaan in FARO’s gloednieuwe Erfgoedwijzer. Daarin wijst de ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal