Uw eigen onderzoek naar de wagenmakerij

Hebt u altijd al meer willen weten over de wagenmaker in uw dorp of familie? Leg samen met Histories en CAG de (familie)geschiedenis van wagenmakers in uw regio bloot.

Wat een garagist betekent voor de hedendaagse burger, dat was de wagenmaker voor onze voorouders. Een wagenmaker maakte en herstelde houten karren, wagens en onderdelen zoals wielen of assen. Elk dorp in Vlaanderen had in de 19e eeuw een of meerdere wagenmakerijen. Vooral het maken en onderhouden van boerenkarren bood veel werk aan wagenmakers op het platteland. Het ambacht van de wagenmaker stierf in de jaren 1950 een stille dood. Tegenwoordig verdwijnt ook de collectieve herinnering aan deze stiel.

Histories en CAG organiseren een vorming waarin ze handvatten aanreiken om de wagenmakers in uw regio en hun (familie)geschiedenis bloot te leggen. De organisatoren willen mensen samenbrengen die deze interesse delen. Door vanuit verschillende standpunten te kijken, schrijven we een rijker verhaal en bieden we een antwoord op eventuele obstakels tijdens het onderzoek. 

Dit is een initiatief voor iedereen met interesse in het verhaal van de wagenmakerij.

Praktisch

De vormingsavonden vinden plaats op de onderstaande data, steeds van 19.00 tot 21.00 uur:

  • Maandag 28 september: provincie Limburg 
  • Woensdag 14 oktober: provincie Oost-Vlaanderen 
  • Dinsdag 20 oktober: provincie Antwerpen & Vlaams-Brabant 
  • Dinsdag 27 oktober: provincie West-Vlaanderen

De geplande sessies vinden voorlopig digitaal plaats. De vorming wordt per provincie georganiseerd om beter in te spelen op de regionale verschillen. Ook willen de organisatoren aftoetsen of er kan samengewerkt worden om tegelijk onderzoek te voeren. Indien u meteen aan de slag wil, of niet kan op de datum van uw provincie, kunt u aansluiten bij een andere sessie.

Gezocht!

Kunt u nog iets vertellen over het werk van uw (over)grootvader als wagenmaker? Hebt u foto’s, een rekeningboek of andere interessante documenten van een wagenmaker in uw bezit? Hebt u weet van een oude werkplaats van een wagenmaker in uw buurt? Hebt u interessant materiaal of wilt u graag mee onderzoek voeren? Neem dan contact op met Griet Frère, medewerker publieksbemiddeling CAG, 016 32 36 84, griet.frere@cagnet.be.

Praktische info

Begindatum
Lesgevers
Brecht Demasure (CAG), Hendrik Vandeginste (Histories), Griet Frère (CAG)
Prijs
5 euro per sessie
Meer info

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via dit inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvangt u cursusmateriaal. Deelnemers krijgen na inschrijving een uitnodiging voor het digitaal platform. 

Elders op FARO

Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...