Soft particle blasting | Workshop

Op 24 en 25 oktober organiseert SHAKE in Conservation samen met conservator Maren Dümmler M.A., Deffner & Johann en de Universiteit van Antwerpen een workshop over soft particle blasting, een zachte droge reinigingsmethode.

Soft particle blasting kan op een breed scala aan materialen worden toegepast waaronder papier, perkament, hout, vernis, metaal en glas. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat de methode ook succesvol kan ingezet worden bij het reinigen van kunststoffen.

Een gevestigde waarde

Sponzen, gommen en microvezeldoeken hebben vaak als nadeel dat ze krassen maken op het oppervlak, doffe plekken veroorzaken of het oppervlak polijsten. Bovendien wrijven ze vuildeeltjes tussen de vezels en de fijne poriën. Soft particle blasting biedt hiervoor een oplossing. Vooral voor filigraan, fragiele en brosse objecten en materialen is stralen met zachte deeltjes zeer geschikt. Deze techniek, die werd ontwikkeld aan het Cologne Institute of Conservation Sciences (CICS), is een gevestigde waarde in verschillende specialisaties van de conservatie-restauratie.

Test en ondervindt

De eendaagse workshop die u naar keuze kunt volgen op 24 of 25 oktober, geeft u een korte inleiding over de techniek en achtergrond van soft particle blasting. U maakt kennis met de mogelijkheden van de techniek voor conservatie-restauratie en met de eerste resultaten op synthetische materialen. Bovendien krijgt u zelf de kans om de techniek op verschillende materialen uit te proberen en bent u vrij om eigen monsters mee te nemen. Er worden microscopen voorzien zodat de testresultaten in detail bestudeerd kunnen worden. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Universiteit Antwerpen, Dept. Erfgoed, Conservatie-Restauratie, Blindestraat 9, 2000 Antwerpen
Lesgevers
Maren Dümmler M.A., conservator
Prijs
170 euro
Deelnemers
Max. 12 deelnemers
Meer info

Organisatie, meer info en inschrijven: website SHAKE in Conservation

Elders op FARO

In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal