Op visite bij ... Allez, Chantez!

Community building en cultuureducatie, kunnen ze elkaar versterken? Als we naar het voorbeeld van Allez, Chantez! kijken, moet het antwoord ja zijn. Op donderdag 21 november gaat Vitamine C op visite bij dit samenzangproject dat in 2020 vijf kaarsjes mag uitblazen.

Allez, Chantez!

Allez, Chantez! ontstond uit de goesting om zelf te zingen. In 2015 wilde Annelore Camps samen met mede-oprichtster Laila De Bruyne zingen in groep, in een toegankelijke omgeving. Dus niet bij een vereniging waar ze telkens aanwezig moesten zijn of een repertoire moesten voorbereiden. Dat laagdrempelig concept werd uitgewerkt tot Allez, Chantez! en het duo vond een aantal geëngageerde ‘zotten’ die op de kar wilden springen. Sinds die vliegende start in februari 2015 veranderde het concept nauwelijks. Zangplezier staat nog steeds centraal in plaats van repetities of concerten. Deelname is vrijblijvend, laagdrempelig en gratis. Ook het repertoire stellen de zangcoaches zorgvuldig samen om zo veel mogelijk mensen aan te spreken.

Sinds 2016 ontwikkelt Annelore als sociaal ondernemer een businessmodel rond de gratis zangsessies in steden. U leest het goed: ze creëert inkomsten vanuit een concept dat maatschappelijke impact voorop stelt. Na het initiatief in Gent lanceerde ze ook in Kortrijk (2017) en Leuven (2019) een open zangwerking, die telkens zonder subsidies rendabel zijn.  Dankzij de vele boekingsaanvragen kunt u de zangcoaches van Allez, Chantez! nu in heel Vlaanderen en Brussel tegenkomen. Voor bijzondere doelgroepen organiseert Allez, Chantez! zangreeksen in de Leuvense hulpgevangenis en i.s.m. NT2-onderwijs in De Centrale (Gent).

Programma

Annelore Camps, oprichtster en drijvende kracht achter Allez, Chantez!, vertelt over haar aanpak en de gevolgen daarvan voor het opbouwen van gemeenschappen. Of is het andersom? Zijn er consequenties voor haar aanpak doordat ze met Allez, Chantez! gemeenschappen wil opbouwen en versterken?

Ook Wim Wabbes, artistiek directeur bij de Handelsbeurs en gastheer van de dag komt aan het woord. Handelsbeurs Concertzaal is een creatief muziekhuis, gevestigd in een prachtig monument, dat een verscheiden waaier aan muziekuitingen presenteert en (co)produceert. Het is een plek die actief wil inspelen op de diversiteit binnen de samenleving en waar muzikanten kunnen creëren en presenteren in de beste omstandigheden, omkaderd door een team van bevlogen medewerkers. Wim Wabbes, artistiek directeur: “De Handelsbeurs is een muziekhuis waar verschillende genres zij aan zij staan, en het publiek, als ze dat wensen, de ene dag een strijkkwartet van Beethoven, de andere dag de songs van Balthazar, en een volgende het gitaarwerk van Marc Ribot kunnen beleven." Sinds 2018 werkt de Handelsbeurs nauw samen met Allez, Chantez! Toen de open zangsessies in Gent uit hun voegen barstten vond Allez, Chantez! niet alleen haar onderkomen in deze cultuurtempel, maar sindsdien werken beide organisaties aan wederzijdse kennisdeling. Waarom doen ze dat? Wat haalt de Handelsbeurs hieruit? Wat zijn de gevolgen van de verhuis van de Parnassuskerk naar de Handelsbeurs voor het project?

U gaat niet met lege handen naar huis. Tijdens een werksessie wordt u begeleidt om vanuit deze inspiratiebronnen bruikbare inzichten te vertalen naar uw praktijk en organisatie. Er zijn voldoende uitwisselingsmogelijkheden met de sprekers en andere deelnemers. 's Avonds is er lekker eten in Brasserie HA’. Tot slot zingen we allemaal mee tijdens de open zangsessie in de Handelsbeurs, een perfecte afsluiter van deze visite.

14.30 uur: Onthaal

15.00 uur: Start

18.00 uur: Netwerkmaaltijd

20.00 uur: Open zangsessie Allez, Chantez! in de Handelsbeurs

22.00 uur: Einde

Praktische info

Begindatum
Locatie
Handelsbeurs Concertzaal, Kouter 29, 9000 Gent
Prijs
50 euro excl. BTW (inclusief catering: welkomstkoffie, versnapering, warme avondmaaltijd). Een tweede deelnemer van dezelfde organisatie kan inschrijven voor 30 euro (excl. BTW). Kosteloos annuleren kan tot en met 13 november 2019.
Deelnemers
Max. 30 deelnemers
Meer info

Organisatie, meer info en inschrijven: website publiq

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.