Natuur & erfgoed | Ruïnes, bouwstenen van de tijd

Ruïnes, gehavend en onvolledig bewaard, roepen vragen op: wat zijn ze ooit geweest, en door wie, hoe en waarom werden ze gebouwd? Welke technieken en materialen werden gebruikt?

Door hun onvolledigheid hebben ruïnes een grote aantrekkingskracht. Het zijn ankerplaatsen van verhalen, klein of groot. De raadselachtige sfeer zet aan tot nadenken en verwondert. De ruïnes in ons landschap en stedelijk weefsel zijn de poorten tot het verleden. Het zijn voor jong en oud ijkpunten, die niet alleen het verleden oproepen. Ze helpen bij het schrijven van nieuwe verhalen.

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen trekken de dialoog op gang

Het koesteren, het behoud en beheer en de ontsluiting van ruïnes is niet eenvoudig. Hun oorspronkelijke functie is weg. Ze vragen een andere benadering en zijn sterk onderhevig aan allerlei krachten (mens en natuur) binnen onze snel evoluerende maatschappij. Om een groter draagvlak te bekomen voor deze stille, kwetsbare getuigen van de tijd, slaan Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen de handen in elkaar. In samenwerking met plaatselijke partners verkennen ze de mogelijkheden om op deze verlaten plaatsen met de beheerders en het brede publiek in dialoog te gaan. Samen met Herita zullen de partners na afloop van het traject de resultaten verduurzamen.

Natuur & erfgoed | Programma

Nog steeds vrezen heel wat monumentenzorgers dat muurplanten een bedreiging vormen voor het bouwkundig erfgoed. Sommige planten kunnen schade berokkenen aan dergelijk erfgoed, maar lang niet allemaal. Muurplanten kunnen zelf ook een cultureel-erfgoedwaarde bezitten en zo die van het bouwkundige erfgoed versterken. De ruïnes van de middeleeuwse Sint-Baafsabdij vormen daarvan een prachtig voorbeeld. We duiken ook even in de leefwereld van de middeleeuwse monniken. Hoe gingen zij met planten om?

19.00 uur: Verwelkoming en inleiding | Historische Huizen Gent, Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen

19.15 uur: Ruïnes en muurplanten op de Sint-Baafssite: onverdeeld erfgoed? | Paul Van den Bremt (historisch ecoloog, kenner Sint-Baafssite)

20.00 uur: Bezoek aan de ruïnes van de Sint-Baafsabdij met aandacht voor muurplanten | Paul Van den Bremt & Geert Heyneman (stadsecoloog Gent & culinaire duizendpoot eetbare planten en onkruiden)

21.30 uur: Napraten met een drankje & hapje

22.00 uur: Einde

Meer weten over de volledige lezingenreeks 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'? Klik hier

Praktische info

Begindatum
Locatie
Ruïnes Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai (ingang Coyendanspark), 9000 Gent
Prijs
Gratis
Meer info

Om praktische redenen is inschrijven verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór de activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Info & contact: Abdijmuseum Ten Duinen, 058 53 39 50, abdijmuseum@koksijde.be

Elders op FARO

Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
Erfgoeddag, op zondag 28 april, stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en ...