Kerken Troef! Een ideeën-dag voor een spirituele cultuur in onze kerken

Sinds de start in 1993 zet Toerismepastoraal Antwerpen (TOPA) zich voluit in voor de ontsluiting van monumentale kerken. Op het programma staan daarvoor onder meer een reeks rondleidingen, voordrachten, publicaties en een website (www.topa.be). Het menselijk verhaal en de religieuze boodschap danken we immers aan het kunstwerk; aan de gids om die kunst te doen spreken. Tijdens een ideeën-dag op woensdag 1 mei buigt TOPA zich samen met u over de manier waarop het dit dankbaar pastoraal werkveld al 25 jaar vormgeeft, zowel op wetenschappelijk, didactisch, dienstverlenend als op persoonlijk vlak.

Centraal staat de vraag welke spirituele indruk bezoekers overhouden na een bezoek aan een van onze oude kerken? Hoe kunnen we de spirituele kracht van al dat moois nog meer uit de verf laten komen in ons eigen aanbod van rondleidingen, catechese, kerkdiensten, onderwijs, cultuurmanifestaties en PR? Spelen we de troef van onze kerken wel uit?

Programma

Vanaf 9.15 uur: Ontvangst met een drankje

10.00 uur: Inleiding door E.H. Rudi Mannaerts, voorzitter van TOPA en pastoor van de Sint-Andrieskerk

10.15 uur: Thema 1 - Oude kunst: een open-baring. Leessleutels voor godsdienst, kunst en geschiedenis
Met oog voor het leven in de stad vroeger en nu wandelen we naar de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal waar we dat leven deels terugvinden in oude kunst. Ons uitgangspunt: hoe deze oude kunst weer tot leven brengen, m.a.w. hoe de zin ervan openbaren voor de mens van vandaag?

12.15 uur: Broodjesmaaltijd in de feeërieke kelder Exspecto (mits inschrijving).
Gelegenheid tot bezoek aan het TOPA-Documentatiecentrum en aan infostanden over studiemateriaal, didactische hulpmiddelen, werkvormen, website, Nacht van de kerken.

13.30 uur: Thema 2 - Een oude kerk: minder saai dan u denkt. Themarondleidingen voor jong en oud
Een kerk heeft verrassend veel verhaal te bieden. Daarom kunt u kiezen voor 2 à 3 verschillende deelrondleidingen rond Sint-Valentijn en bijzonder ook voor kinderen: Kerstmis, Pasen, dieren en Halloween (Allerheiligen en Allerzielen).

14.30 uur: Thema 3 – Voor meer leven in de brouwerij. Spelen met kunst en tradities in de liturgie
Een herder met een selfiestick

15.00 uur: Thema 4 - Creativiteit in elke tijd: hedendaagse (kunst)manifestaties in een oude kerk 
Rubens was in zijn tijd een op en top ‘hedendaagse’ artiest. Ook aan ons het recht en de plicht om op een eigentijdse manier creatief om te gaan met religieuze zingeving.

15.30 uur: Hoe verder?
Het aanbod van TOPA ter ondersteuning van uw werking ‘toerismepastoraal’. Vragenronde: Hebt u eigen troeven ontdekt? Hoe inspirerende krachten bundelen? Hoe onze troeven delen met elkaar?

16.00 uur: Vieruurtje en tijd om na te kaarten ...

Praktische info

Begindatum
Locatie
Sint-Andrieskerk, Waaistraat – Pastoor Visschersplein, 2000 Antwerpen
Prijs
20 euro (incl. lunch), 10 euro (excl. lunch)
Meer info

Organisatie en meer info: Toerismepastoraal Antwerpen en de Sint-Andrieskerk

Inschrijven kan door het inschrijfformulier ingevuld terug te zenden naar info@topa.be.

Elders op FARO

Erfgoeddag, op zondag 28 april, stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en ...
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...
Staat het vinden van nieuwe invalshoeken of inspiratie voor uw erfgoedwerking op uw lijstje van goede voornemens? Dan hebben wij ...