Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Hasselt | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.

‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een ideale match. Verhalen voorlezen is iets magisch. Een nieuwe wereld opent zich voor jong en oud. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld worden in een bijzondere setting. Iedereen Leest zet u tijdens deze sessie op weg. U leert mogelijke nieuw partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met een resem inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

Programma

13.30 uur: Onthaal en verwelkoming 

13.45 uur: Meer dan duizend nachten. Oosterse sprookjes in prentenboeken | Villa Verbeelding 
Villa Verbeelding is een huis van woord en beeld, waar verbeelding centraal staat en waar illustratoren en schrijvers thuis zijn. (Beeld)verhalen zijn hier alomtegenwoordig en de tijdelijke expo ‘Meer dan duizend nachten’ sluit naadloos aan bij het thema van Erfgoeddag 2020. In een sfeervolle tent komen de verhalen tot leven. Verhalen vertellen kan uw leven redden. Dat bewijst Sheherazade met haar spannende verhalen wel duizend-en-een nachten lang. Rodaan Al Galidi vertelt in een filmpje over de sprookjes in zijn kindertijd in Irak en over zijn favoriete sprookje. De betoverende illustraties van Annemarie van Haeringen, Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing, Quentin Gréban en Geertje Aalders doen de verhalen nog meer glanzen. Stof voor inspiratie! 

14.30 uur: Koffiepauze 

14.45 uur: Met voorlezen en vertellen uw cultureel erfgoed tot leven brengen | Iedereen Leest 
‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een match ‘made in heaven’. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld of voorgelezen worden in een bijzondere setting of op een speciaal moment. Iedereen Leest geeft tips en zet u tijdens deze sessie op weg om voorlees- of vertelsessies te integreren in uw aanbod op Erfgoeddag/nacht en daarbuiten. U leert mogelijke nieuwe partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud. 

15.15 uur: De kracht van verteltheater en magie van het verhaal | Griet Desutter  
Griet Desutter is actrice. Jong én oud verwondert ze graag met een goed verhaal. Zij werkte ook in het Huis van Alijn als gids en educatief medewerker en geeft dramalessen in het DKO. Verhalen zijn voor haar belangrijke inspiratiebronnen om mee aan de slag te gaan; gaande van historische documenten, erfgoedverhalen uit het dagelijks leven tot sprookjes en prentenboeken die ze via de toverlantaarn, kamishibai of voorlezen tot leven wekt. Aan de hand van een aantal voorbeelden vertelt ze over haar aanpak en geeft praktische tips mee.  

15.45 uur: n.t.b.

16:15 – 16:45: Deelnemen aan Erfgoeddag | FARO 
Tine Vandezande licht beknopt toe welke thema’s er kunnen vallen onder ‘De Nacht’ en legt uit hoe u uw activiteit aanmeldt in het inschrijvingssysteem.

Doelgroep: iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Praktisch: donderdag 7 november 2019, 13.30 tot 17.00 uur

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Villa Verbeelding, Bampslaan 35, 3500 Hasselt
Lesgevers
Iedereen Leest vzw
Prijs
Gratis
Deelnemers
Max. 25 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal