Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Aalst | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.

‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een ideale match. Verhalen voorlezen is iets magisch. Een nieuwe wereld opent zich voor jong en oud. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld worden in een bijzondere setting. Iedereen Leest zet u tijdens deze sessie op weg. U leert mogelijke nieuw partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met een resem inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud.

Programma

13.30 uur: Onthaal en verwelkoming 

13.45 uur: Voorleeswerking in de bib | Utopia
Katleen Beirlant, expert in het team Utopia rond lezen en voorlezen geeft toelichting bij een aantal belangrijke voorleesactiviteiten van de bibliotheek. We starten in het verteltheater Katoren en wandelen vervolgens doorheen Utopia. De voorleeswerking van Utopia situeert zich niet alleen in de bibliotheek, met voorleesuurtjes of voorleesmomenten bij rondleidingen, maar ook daarbuiten zoals in Aalsterse woonzorgcentra. Ook over de samenwerking met Odisee Hogeschool vertelt Katleen meer.

14.15 uur: Met voorlezen en vertellen uw cultureel erfgoed tot leven brengen | Iedereen Leest 
‘De Nacht’, vertellen en voorlezen vormen een match ‘made in heaven’. Verhalen brengen mensen samen, vooral wanneer ze verteld of voorgelezen worden in een bijzondere setting of op een speciaal moment. Iedereen Leest geeft tips en zet u tijdens deze sessie op weg om voorlees- of vertelsessies te integreren in uw aanbod op Erfgoeddag/nacht en daarbuiten. U leert mogelijke nieuwe partners kennen om mee samen te werken en gaat naar huis met inspirerende voorbeelden en boekentips voor jong en oud. 

14.45 uur: Koffiepauze I vrij bezoek Utopia 

15.00 uur: Werken met dichters en poëzie in cultureel-erfgoedsettings | Poëziecentrum 
Sieglinde Vanhaezebrouck is verantwoordelijke literaire programmering en educatieve werking bij het Poëziecentrum. Zij grasduinde in poëziebundels en zocht de mooiste, spannendste, strafste en verrassende gedichten over de nacht. Ze vertelt ook hoe u poëzie kan inzetten tijdens een Erfgoeddagactiviteit, hoe u dichters en woordkunstenaars kan betrekken bij publieksactiviteiten en waarvoor u op het Poëziecentrum beroep kan doen. 

15.30 uur: Inspirerende vertelpraktijken | Erfgoedcel Denderland
Michaël Van Houtte, erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Denderland, vertelt over enkele vertelpraktijken binnen de projectwerking van de erfgoedcel, zoals een lessenreeks volksverhalen vertellen voor beginners, dialectopnames voor gevorderden en een kijk- en voorleesboek als hulp bij het vertellen van het verhaal van Sint-Maarten. 
 
16.15 uur: Deelnemen aan Erfgoeddag | FARO 
Tine Vandezande licht beknopt toe welke thema’s er kunnen vallen onder ‘De Nacht’ en legt uit hoe u uw activiteit aanmeldt in het inschrijvingssysteem. 

Doelgroep: iedereen die interesse heeft om deel te nemen aan Erfgoeddag.

Praktisch: donderdag 24 oktober 2019, 13.30 tot 17.00 uur

Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Utopia, Utopia 1, 9300 Aalst
Lesgevers
Iedereen Leest vzw
Prijs
Gratis
Deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 10
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Event manager | coördinatie Erfgoeddag
T
02 213 10 81

Elders op FARO

Op dinsdag 26 november 2019 wordt u in Antwerpen verwacht voor het Groot Onderhoud over Meerstemmigheid en Conflict. Maak een ...
De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...