IIIF-Fridays

Benieuwd naar de mogelijke toepassingen van de uitwisseling van beelden en IIIF in uw organisatie? Dit najaar organiseert meemoo samen met de Vlaamse Kunstcollectie, Openbare Bibliotheek Brugge en UGent een online reeks ‘IIIF-Fridays’.

De ‘IIIF-Fridays’ willen de sector informeren en aanmoedigen om IIIF in te zetten. De IIIF-Fridays zijn meteen ook de start van de Collegagroep IIIF. 

“Triple-ai-wat?”

IIIF, kort voor International Image Interoperability Framework, is een opkomende standaard voor de uitwisseling van beelden. Het is een raamwerk van vier API’s, uitgetekend door een consortium van universiteitsbibliotheken, erfgoedinstellingen, musea en softwarebedrijven. Dit raamwerk is een antwoord op de uitdaging om beelden uit te wisselen tussen verschillende systemen. Als uw beeldenserver voldoet aan de IIIF-specificaties wordt de uitwisseling van beelden heel wat makkelijker.

Wat mag u verwachten?

Elk van deze ‘IIIF-Fridays’ is een online sessie van 60 tot 90 minuten, met verschillende gastsprekers. U hoeft dus niet de hele dag vrij te houden om deel te nemen. Tijdens de sessies komen verschillende aspecten van IIIF aan bod: wat zijn de algemene principes, wat kan u ermee doen en hoe kan uw organisatie er concreet mee aan de slag? Verwacht u dus aan een boeiende mix met praktijkvoorbeelden, demonstraties, presentaties van gastsprekers uit het veld en demonstraties. Er zal steeds voldoende ruimte zijn om vragen te stellen.

Programma

Vrijdag 9 oktober 2020, 14.00 - 15.30 uur

De eerste sessie biedt een algemene introductie over wat IIIF is en waarvoor u het kan gebruiken. Daarna worden verschillende praktijkvoorbeelden voorgesteld over de mogelijkheden van IIIF. Met onder meer:

  • Praktijkvoorbeeld Amsab-ISG (Kim Robensyn, Sofie Veramme en Tecle Zere)
  • Beeldbeheer: toegankelijkheidsprincipes inzetten binnen Authentication API: KMSKA (Nathalie Monteyne en Jeff Van Herck)
  • Gebruik van IIIF voor verschillende platformen / Vernieuwing setup: LIBIS / KULeuven (Roxanne Wyns)

Vrijdag 20 november 2020, 14.00 - 15.30 uur

Tijdens de tweede sessie wordt aan de hand van vijf praktijkvoorbeelden dieper ingegaan op het samenbrengen van collecties, storytelling, annotatie en transcriptie. Met:

  • Samenbrengen van collecties: MMMONK (Katrien Deroo en Koen Calis, Openbare Bibliotheek Brugge)
  • Samenbrengen van collecties: Nieuws van de Groote Oorlog (Matthias Priem, meemoo)
  • Samenbrengen van collecties: Arthub Flanders VKC (Pascal Ennaert, Vlaamse Kunstcollectie)
  • Trippelen richting IIIF: MoMu usecases en progressie (Tobias Hendrickx, MoMu)
  • Annotatie en transcriptie bij het Madoc-project (Christophe Verbruggen, Ghent Centre for Digital Humanities (GhentCDH)) 

Vrijdag 11 december 2020, 14.00 - 15.30 uur

Interactieve vragenronde op basis van video’s van de IIIF Week 2020 (een jaarlijks event georganiseerd door het IIIF Consortium).

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Google Meet
Prijs
Gratis
Meer info

Meer info en inschrijven: website meemoo

Elders op FARO

Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.