Herbestemming | Ruïnes, bouwstenen van de tijd

Ruïnes, gehavend en onvolledig bewaard, roepen vragen op: wat zijn ze ooit geweest, en door wie, hoe en waarom werden ze gebouwd? Welke technieken en materialen werden gebruikt?

Door hun onvolledigheid hebben ruïnes een grote aantrekkingskracht. Het zijn ankerplaatsen van verhalen, klein of groot. De raadselachtige sfeer zet aan tot nadenken en verwondert. De ruïnes in ons landschap en stedelijk weefsel zijn de poorten tot het verleden. Het zijn voor jong en oud ijkpunten, die niet alleen het verleden oproepen. Ze helpen bij het schrijven van nieuwe verhalen.

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen trekken de dialoog op gang

Het koesteren, het behoud en beheer en de ontsluiting van ruïnes is niet eenvoudig. Hun oorspronkelijke functie is weg. Ze vragen een andere benadering en zijn sterk onderhevig aan allerlei krachten (mens en natuur) binnen onze snel evoluerende maatschappij. Om een groter draagvlak te bekomen voor deze stille, kwetsbare getuigen van de tijd, slaan Monumentenwacht en het Abdijmuseum Ten Duinen de handen in elkaar. In samenwerking met plaatselijke partners verkennen ze de mogelijkheden om op deze verlaten plaatsen met de beheerders en het brede publiek in dialoog te gaan. Samen met Herita zullen de partners na afloop van het traject de resultaten verduurzamen.

Herbestemming | Programma

Het begijnhof van Hasselt is binnen het drukke stadscentrum een zeldzame ademplek. Maar een restauratie is nodig. Het opzet? Van een geliefde site een belangrijk groen, kloppend hart maken. Een unieke plaats waar kunst, creatie en rust samenkomen. De herbestemming van het Hasseltse begijnhof kan daarom best een indrukwekkend en inspirerend project worden genoemd.

19.00 uur: Verwelkoming en inleiding | Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen

19.15 uur: Herbestemming van ruïnes en halve monumenten | Bovenbouw Architecten & David Kohn Architects

20.00 uur: 

  • Bezoek aan de kerkruïne en de grafstenen in het begijnhof: een goed behoud is een goed beheer | Bovenbouw Architecten & David Kohn Architects en Philip Colla (monumentenwachter provincie Limburg)
  • Creatieve workshop ‘Versteend maar niet vergeten. Ontsluitingskansen voor funerair erfgoed’. Workshop rond het behoud, het beheer en de ontsluiting van het funerair erfgoed | Patrick Van den Nieuwenhof (INTRO Cultuur en Media)

21.30 uur: Napraten met een drankje & hapje

22.00 uur: Einde

Meer weten over de volledige lezingenreeks 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'? Klik hier

Praktische info

Begindatum
Locatie
Kerkruïne begijnhofkerk, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt (kapittelzaal begijnhof). Opgelet, niet rolstoeltoegankelijk (!)
Prijs
Gratis
Meer info

Om praktische redenen is inschrijven verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór de activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Info & contact: Abdijmuseum Ten Duinen, 058 53 39 50, abdijmuseum@koksijde.be

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...
Erfgoeddag, op zondag 28 april, stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en ...