Erkenning volksdans als immaterieel erfgoed?

Danspunt onderzoekt samen met CEMPER, het Instituut Vlaamse Volkskunst (IVV), de Vlaamse Volkskunst Beweging (VVKB) en elke geïnteresseerde volksdansgroep of individu of volksdans erkend kan worden op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Wat kan een erkenning als immaterieel erfgoed betekenen voor de sector? Kan dit een positieve impact hebben op beleid en perceptie? Een erkenning maakt deel uit van een breder traject waarin we samen nadenken hoe we de kennis die al generaties meegaat kunnen doorgeven én vernieuwen. Samen proberen we op deze en andere vragen een antwoord te formuleren, denken we na over de toekomst van volksdans en kijken we hoe we dit traject samen vorm kunnen geven.

Zin om mee te denken? Er zijn alvast twee momenten gepland: 

  • Startgesprek op donderdag 17 oktober 2019 in Gent (Danspunt, Sint-Salvatorstraat 18a, 9000 Gent)
  • Een infosessie op zaterdag 7 december 2019 tijdens Rendez-Vous in Brussel (La Tricoterie, Théodore Verhaegenstraat 158, 1060 Brussel)

Hierna plannen de initiatiefnemers de verdere stappen om een aanvraag tot erkenning als immaterieel erfgoed in te dienen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. 

Dit project staat in de kinderschoenen. Elke organisatie, groep of individu wordt uitgenodigd om zich mee in te zetten. 

Meer info en inschrijven: Leen Devyver van Danspunt, leen@​danspunt.​be of 09 269 45 30

Praktische info

Begindatum
Prijs
Gratis

Elders op FARO

De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
In de gloednieuwe toolbox 'Erfgoed waarderen' verzamelen we voor u alle informatie die u nodig heeft om een waardering tot ...
Op dinsdag 26 november 2019 wordt u in Antwerpen verwacht voor het Groot Onderhoud over Meerstemmigheid en Conflict. Maak een ...