Eerste Hulp bij Schenkingen van Collecties en Verzamelingen | Studiedag

Aan de basis van de collectie van een heleboel musea, archieven, erfgoedbibliotheken en andere erfgoedinstellingen ligt heel vaak … een schenking. Verzamelaars én kunstenaars zien vaak, en terecht, in deze instellingen een natuurlijke partner om hun levenswerk te verduurzamen. De kennis, de middelen en de wil om ‘er iets mee te doen’ is hier ruimschoots aanwezig. Denkt men. 

Maar tussen droom en daad staan wetten en bezwaren, wist Elsschot. Want een schenking is niet altijd per se een geschenk. Omwille van de voorwaarden die de schenker stelt, de omstandigheden, het voortschrijdend inzicht, enzovoort. Bovendien hoort bij een schenking ook altijd een juridisch afsprakenkader, dat de beide partijen aan elkaar bindt. Ook als de inzichten en voorkeuren (o.a. door collectiemobiliteit en andere ontwikkelingen) veranderen. Kan er dan een mouw worden gepast aan die overeenkomst? En is die tot in de eeuwigheid van kracht? Hoe kunt u omgaan met de familie van de schenker, eens hij of zij er niet meer is?

Zijn dit vragen waar u mee worstelt of overweegt u zelf een schenking (als kandidaat-schenker of ontvangende instelling)? Of heeft u ermee te maken als ambtenaar, curator, adviseur of verzamelaar? Dan is deze studiedag in het Art Center Hugo Voeten beslist iets voor u!

Wat mag u verwachten?

 • Een intro in het juridische kader. Wat is het abc en de do’s en don’ts van een juridische overeenkomst die bij een schenking hoort? Door meester Oliver Lenaerts, advocaat (Contour Advocaten)
 • Schenkingen in de praktijk. Hoe werkt dat nu, een schenking? Hoe gaat u best om met een museum en/of een kandidaat-schenker? Wat als u maar een deel(tje) van de schenking wenst? En is een schenking altijd wel de beste keuze? Door Anne De Breuck (Koning Boudewijnstichting)
 • Schenkingen aanvaarden doet u niet alleen. Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze lezing krijgt u een helder overzicht waar u terecht kan voor ondersteuning en begeleiding. Door Annemie Verlinden (Cultuurloket)
 • Getuigenissen van collega’s die (positieve en minder positieve) ervaringen willen delen: het FOMU in Antwerpen, met de schenking van de collectie Gilbert d’Haen (met Ann Deckers en Raf d'Haen). Het Charliermuseum in Brussel en de gemeente Heist-op-den-Berg met de jazzcollectie van Juul Anthonissen.
 • Een rondleiding door het gebouw en de collectie van Hugo Voeten.
 • Een participatief moment, waarop we uw vragen en uitdagingen proberen te vatten, om u in de (nabije) nog beter van dienst te kunnen zijn. 
 • Ten slotte: een feestelijke receptie!

Kortom, u gaat na deze studiedag terug naar huis met nieuwe inzichten en kennis. U weet waar u met uw vragen voortaan terecht kan. Bovendien heeft u tijdens de dag kennis kunnen maken met nieuwe collega’s uit alle hoeken van het land. U staat er dus niet alleen voor!

Een initiatief van Art Center Hugo Voeten, Erfgoedcel Kempens Karakter, Stad Herentals en FARO.

Praktisch: donderdag 7 november 2019, vanaf 9.30 (onthaal) tot 17.30 uur.

Bereikbaarheid Art Center Hugo Voeten: 

 • Het treinstation van Herentals is op 2km. 
 • Bushalte Herentals Dikberd (vanaf station Herentals) op 400m; lijn 220, 305 en 540. 
 • Voldoende parking (Afrit 22 Herentals-Oost/Olen) 

Wie dieper wil graven en op zoek is naar een sterk conceptueel kader, kan hier terecht. Deze studiedagen, masterclasses en bijeenkomsten gaan in op de fundamenten van ons werk. Ze ondersteunen visievorming en strategie, of nemen grote dilemma’s onder de loep. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Art Center Hugo Voeten, Vennen 22, 2400 Herentals
Lesgevers
Oliver Lenaerts, Annemie Verlinden, Anne De Breuck
Prijs
25 euro
Deelnemers
Max. 100 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Manager communicatie, pers en partnerships | hoofdredacteur faro
T
02 213 10 73

Elders op FARO

De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
Op dinsdag 26 november 2019 wordt u in Antwerpen verwacht voor het Groot Onderhoud over Meerstemmigheid en Conflict. Maak een ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...