De kadasterkaarten van Popp. Een sleutel tot uw lokale geschiedenis

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de 19e-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar, alleen de provincie Limburg en het arrondissement Turnhout werden niet gepubliceerd. Het detail van de kaarten (op perceelsniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe die gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag. 

Op deze vormingsavond wordt eerst de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten geschetst, en worden de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek toegelicht. Daarna volgt een workshop waarop de aanwezigen zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kunnen. 

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heem- en familiekundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden). 

Praktisch 

De cursus vindt plaats op de onderstaande data en locaties. Het gaat telkens om dezelfde vorming die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Tijdens de cursus ontvangt u cursusmateriaal en een drankje. 

  • Donderdag 17 oktober 2019, 19.00 tot 21.00 uur: Hoeve Vande Walle, Wagenhuis, Boomgaardstraat 168, 8520 Kuurne (i.s.m. vzw Kuurns Erfgoed, Erfgoed Zuidwest en Heemkunde West-Vlaanderen)
  • Donderdag 24 oktober 2019, 19.00 tot 21.00 uur: Jeugdcentrum De Spiraal, Parketzaal, Zakkaai 29, 9500 Geraardsbergen (i.s.m. Gerardimontium)
  • Woensdag 6 november 2019, 19.00 tot 21.00 uur: Cultuurcentrum Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17, 1800 Vilvoorde (i.s.m. Heemkundige Kring Hertog Hendrik I vzw)

Praktische info

Begindatum
Locatie
Diverse locaties
Prijs
5 euro. Tijdens de cursus ontvangt u cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE95 7370 4813 2958, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus Popp + naam deelnemer’. 
Meer info

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop(s) via deze link.

Organisatie: Histories vzw. Meer informatie: Hendrik Vandeginste, hendrik.vandeginste@historiesvzw.be, 015 80 06 37.

Elders op FARO

De afgelopen maanden presenteerden verschillende organisaties hun nieuwe multimediale tour in de ErfgoedApp. Benieuwd om te ontdekken welke dat zijn?
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.
Op dinsdag 26 november 2019 wordt u in Antwerpen verwacht voor het Groot Onderhoud over Meerstemmigheid en Conflict. Maak een ...