Copyright geregeld? Auteursrechten in de erfgoedsector

In deze interactieve infosessie krijgt u een introductie in het auteursrecht, in het bijzonder de onderdelen ervan die relevant zijn voor erfgoedorganisaties. Met bijzondere aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. 

Programma

Voormiddag

  • Introductie tot het auteursrecht, naburige rechten en andere intellectuele eigendomsrechten (bv. merkenrecht, patenten …).
  • Toelichting bij de werking van de beheersvennootschappen.
  • Aanverwante thema’s (bv. portretrecht, privacy, enz.).

Namiddag

  • Analyse van de uitzonderingen in de Auteurswet waar erfgoedinstellingen van kunnen gebruikmaken, zoals de uitzondering voor ‘verweesde werken’ of de ‘panorama-uitzondering’.
  • Licentiemodellen en contractmodellen (contractrecht) voor het klaren van rechten.
  • Gebruik van Creative Commons licenties en de ‘open data licenties’ v/d Vlaamse overheid.

Om u goed voor te bereiden raden we u aan om vooraf de basisprincipes over het auteursrecht en de themadossiers (bv. over verweesde werken) door te nemen op de website www.auteursrechtensamenleving.be.

Doelgroep: erfgoedprofessionals die met auteursrechten te maken hebben in hun job (bv. collectiebeheerders, communicatie- en ICT-medewerkers, zakelijke medewerkers, enz.).

Tijdstip: 10.00 - 15.30 uur

Een organisatie van FARO i.s.m. het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving. FARO coördineert ook de Gebruikersgroep cultureel erfgoed en auteursrecht, voor meer info: jeroen.walterus@faro.be  

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Lesgevers
Joris Deene (advocaat Everest Law, SA&S)
Prijs
60 euro
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Contactpersoon
Zakelijk manager
Sectorcoördinator erfgoedbibliotheken
T
02 213 10 69

Elders op FARO

Erfgoeddag, op zondag 28 april, stevent af op een recordeditie. Het aanbod? 950 gratis activiteiten rond en met ambachten en ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Kent u hem al, de nieuwe versie van de ErfgoedApp? Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de ...