Collectie Nederland | Koloniaal erfgoed

Het kanon van de koning van Kandy, de Benin-Bronzen of de schilderijen van Raden Saleh. Een groot deel van het Nederlands erfgoed heeft een koloniale context. Musea en kunsteigenaren steken niet langer onder stoelen of banken dat zij met deze voorwerpen in hun maag zitten, maar wat is na het erkennen van het ongemak een juiste vervolgstap?

Het Rijksmuseum en Het Nationaal Museum van Wereldculturen kondigden al aan dat ze actief in gesprek gaan met landen van herkomst over teruggave van objecten. Ook de landelijke politiek pakt het onderwerp op. Op verzoek van Minister Van Engelshoven (OCW) is in oktober 2019 de Commissie Koloniale Collecties opgericht. Hieruit moet een beleidskader volgen voor de omgang met koloniaal erfgoed, herkomstonderzoek en verzoeken voor teruggave. Wat geven we terug? En hoe plaatsen we het koloniale erfgoed dat blijft in een correcte context?

Over de serie

De Balie organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting een serie van drie openbare debatavonden die in het teken staan van Nederlands erfgoed. Nationaal erfgoed gaat ons allemaal aan. Verschillende experts en betrokkenen zullen daarom het gesprek aangaan met elkaar en het publiek om vragen uit te diepen omtrent erfgoed en identiteit, koloniaal erfgoed en de toekomst van erfgoed.

  • Hoe moeten we omgaan met erfgoed dat in privébezit is? (20 februari)
  • Wat is de rol van koloniaal erfgoed en hoe laten we dit zo goed mogelijk zien? (19 maart)
  • En wat is het erfgoed van de toekomst: hoe zorgen we voor een dynamische Collectie Nederland, en wie bepaalt bovendien wat we zullen bewaren? (23 april)

Praktische info

Begindatum
Locatie
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Prijs
13 euro
Meer info

Organisatie: De Balie i.s.m. Boekmanstichting

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Deze versie van de ErfgoedApp werd ontwikkeld voor en met de steun van Museum Hof van Busleyden en Musea Brugge ...
Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...