Basiscursus cultureel erfgoed, gezondheid en welzijn. Workshop 2 | Meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed

In langlopende visietrajecten focussen we ons niet alleen op het inzetten van erfgoedcollecties om het welzijn en de gezondheid van mensen te verbeteren. We willen namelijk ook het bewijs verzamelen dat dergelijke trajecten wel degelijk impact hebben. Het is daarom uitdrukkelijk onze bedoeling om op bewijs gebaseerde (evidence based) methodieken en instrumenten te ontwikkelen en te verspreiden. 

Hoe sympathiek en ‘verheffend’ enthousiaste getuigenissen over de weldaden van kunst en erfgoed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen ook mogen zijn, ze vormen onvoldoende bewijs. Het komt erop aan om, door middel van meten en evalueren, te onderzoeken wat de kleine en subtiele impact is van interventies met cultureel erfgoed op het welzijn en de gezondheid van mensen én gemeenschappen. Die impact meten en evalueren kan aantonen wat werkt en vooral wat niet werkt.

Evidence based werken vereist geen rakettentechnologie. Tijdens deze cursus tonen we aan dat ook kleine erfgoedorganisaties de effecten van hun acties op korte en lange termijn kunnen meten. Tijdens de workshop krijgt u:

  • inzicht in het belang van het meten van de impact;
  • een inleiding in het meten en evalueren van interventies met cultureel erfgoed;
  • een overzicht van enkele kwantitatieve en kwalitatieve meetinstrumenten;
  • een oefening in het opmaken van een logisch proces met de condities (veranderingstheorie);
  • inzicht in hoe u een protocol moet opstellen.

Doelgroep: medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen en -organisaties die de impact van interventies met cultureel erfgoed met als doel het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de deelnemers willen meten.

Geen voorkennis nodig.
Deze vorming maakt deel uit van het vormingstraject ‘Cultureel erfgoed, gezondheid en welzijn 2020’. Dit modulair vormingstraject zoomt in op het inzetten van cultureel-erfgoedcollecties voor het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen en gemeenschappen.

Praktisch: dinsdag 2 juni 2020, 10.00 - 15.30 uur.

Snel de basisvaardigheden in de vingers krijgen, daar draait dit aanbod om.  FARO biedt een waaier aan regelmatig terugkerende basiscursussen die u helpen om meteen aan de slag te gaan met een nieuwe opdracht.  Dit aanbod is dan ook zeer praktijkgericht. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
FARO, Priemstraat 51, Brussel
Lesgevers
Bart De Nil en Alexander Vander Stichele
Prijs
50 euro, syllabus en lunch inbegrepen.
Deelnemers
Maximum 15 deelnemers. De cursus zal niet doorgaan bij minder dan 6 deelnemers.
Meer info

Inschrijven kan online via onderstaand formulier.

Contactpersoon
Adviseur participatie | welzijn
Sectorcoördinator archieven
T
02 213 10 87

Elders op FARO

Tijdens het Groot Onderhoud 2019 bogen maar liefst 400 deelnemers zich over het thema 'Meerstemmigheid en conflict'. De meest markante ...
We beleven met z'n allen bijzonder vreemde tijden. Veel museum- en erfgoedmedewerkers werken van thuis uit. Daardoor heeft FARO beslist ...
In een gloednieuw online dossier praten de FARO-medewerkers beginnende erfgoedwerkers bij over recente trends en verschuivingen.