2019 - september

Informatie aan Zee 2019

Op 19 & 20 september 2019 organiseert de VVBAD de zestiende editie van haar tweejaarlijks congres Informatie aan Zee. Informatie aan Zee is een interactief gebeuren voor informatieprofessionals.

Artistic relations between Antwerp and Genoa, 1550-1650

Op vrijdag 20 september kunt u in het Rubenianum in Antwerpen naar een studiedag over de artistieke uitwisseling tussen Genua en Antwerpen in de late 16e en de vroege 17e eeuw.

Inspirerende infosessie Erasmus+ voor de volwasseneneducatie

Inspirerende infosessie Erasmus+ voor de volwasseneneducatie + optioneel: toolbox-exploratie

Participatie of de kunst van het gecontroleerd loslaten | FARO Plus

Het Red Star Line Museum blikt terug op bijna tien jaar ervaring met participatieve projecten – al van lang van voor de opening van het museum.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons (September 2019) | FARO Basis

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kunt gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kunt gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Brussel | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.
Faro vorming

Waarderen van ministeriële kabinetsarchieven

Archiefbank Vlaanderen en het Rijksarchief nodigen u uit op de studienamiddag 'Waarderen van ministeriële kabinetsarchieven' die plaatsvindt op woensdag 25 september 2019 in het Algemeen Rijksarchief.

Erfgoed en onderwijs: samen erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren ontwikkelen

Droomt u ervan om een eigen, hedendaags cultureel-erfgoedproject te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen en/of (daarbij) een spannende (waarom niet?) samenwerking op touw te zetten? Dan is dit uw kans!

Groepsdynamica: hoe omgaan met verschillen, weerstand en conflict? | FARO Basis

In deze cursus leert u anders kijken naar groepen en de patronen die er tussen mensen kunnen ontstaan. Een absolute must voor iedereen die met groepen werkt.
Faro vorming

Erfgoed en onderwijs

Erfgoed is overal, en erfgoed maakt nieuwsgierig. U kunt er heel veel kanten mee uit. De grote vraag is dan: hoe begint u er heel concreet aan? Hoe doet u dat, een prikkelende erfgoedactiviteit voor kinderen en jongeren opzetten?

Workshop Kwaliteit in Gidsenwerking. Haal meer uit je gidsenploeg!

Docente Janien Prummel coacht in deze vorming verantwoordelijken van organisaties met een gidswerking: diensten van toerisme, gidsverenigingen, (cultureel-)erfgoedorganisaties, monumenten …
Faro vorming

IASA 2019 | 50th Annual Conference

Van 30 september tot en met 3 oktober 2019 organiseert IASA (International Association of Sound and Audiovisual Archives) de vijftigste editie van haar jaarlijkse conferentie.
2019 - oktober

Word Mediacoach Erfgoed | FARO Basis

Samen met Mediawijs ontwikkelde FARO een opleiding 'Mediacoach' op maat van onze sector. De inhoud van de opleidingsonderdelen is op maat van erfgoedorganisaties die mediawijsheid in de organisatie en de publiekswerking willen implementeren.
Faro vorming

Dag van de Belgische Migratiegeschiedenis

Programma 9.00 uur: Verwelkoming met koffie 9.30 uur: Sessie academisch onderzoek | Ayfer Erkul (VUB), Christophe Declercq (KULeuven campus Brussel en University College London), Ingrid Schepers (UA), Janiv Stamberger (Dossin-kazerne, UA), Sarah Cramsey (Tulane University) 11.00 uur: Koffiepauze 11.30 uur:

Visual Thinking Strategies: introductieavond

Tijdens deze teaseravond over Visual Thinking Strategies volgen de deelnemers een rondleiding met Julie Rodeyns van Matchbox vzw.

Museumcongres 2019 | Mensen en musea

Hoe draagt uw museum bij aan een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties? Voor deze uitdaging biedt het Museumcongres vergezichten en de daaropvolgende Museumkennisdag, concrete handvatten.

Heritage cemeteries in the 21ste century: use, reuse and shared use | ASCE 2019 Conference

Van 3 tot en met 5 oktober 2019 organiseert de Association of Significant Cemeteries in Europe een internationale conferentie over historische kerkhoven in Gent.

Tweedaagse cursus Ken je collectie

Schade-inventarisatie a.d.h.v. objecten, 10 schadefactoren, materiaalkennis, objectkennis, documentatie.

Joint Technical Symposium

JTS is het internationale wetenschappelijke en technische symposium over zaken die van bijzonder belang zijn voor audiovisuele archieven en archivarissen.

Collegagroep Goed bestuur voor kleinere musea | FARO Praktijk

FARO start een collegagroep ‘Goed bestuur voor kleinere musea’. In deze collegagroep kunnen musea ideeën delen, inspiratie vinden, elkaar feedback geven en vooral een critical friend zijn voor elkaar. FARO zorgt voor bijkomende voorbeelden en waar nodig externe sprekers om
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Antwerpen | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.
Faro vorming

Museumkennisdag 2019 | Mensen en musea

Hoe draagt uw museum bij aan een blijvende binding van álle inwoners van ons land met museale collecties? Voor deze uitdaging biedt de Museumkennisdag concrete handvatten, en het Museumcongres vergezichten. Ook de Museumcijfers 2018 komen dan aan bod. Programma Laat

Masterclass waardemanagement voor collecties l FARO Plus

Stelt u zich de volgende vragen: Waarom bewaart u wat u heeft? Waarin schuilt de waarde van de collectie? Waar liggen de kansen voor de ontwikkeling van waarde? Waar dreigen waardeverliezen? En welke acties geven u de meeste waarde voor
Faro vorming

Restauratie/revelatie van het Lam Gods | KMSKA-lezing Hélène Dubois

Een boeiende spreker trakteert u op een inspirerende lezing over kunst. Mooier kan een zondag niet starten.

Focus op Families: een studiedag over familievriendelijkheid

Maandag 7 oktober organiseert publiq Focus op Families: een verhaal van je hele organisatie. Deze studiedag over familievriendelijkheid vindt plaats in het STAM te Gent.

Archiefbeheer: basisopleiding

Als archiefmedewerker moet u ervoor zorgen dat het archief van uw bestuur in een goede, geordende en toegankelijke staat is. Maar hoe organiseert u dat informatiebeheer op een efficiënte manier? U krijgt het antwoord tijdens deze basisopleiding.

Museums and the Sustainable Development Goals l NEMO Webinar

Van 7 tot en met 10 november 2019 vindt in Tartu, Estland, de 27e European Museum Conference plaats. In aanloop naar deze conferentie kunt u op 7 oktober deelnemen aan een webinar over musea en duurzaamheid.

Netwerkmoment Erfgoed Noord- en Midden-Limburg

Op dinsdag 8 oktober bundelen verschillende koepelorganisaties uit de erfgoedsector hun krachten voor een info- en ontmoetingsdag tussen professionals en vrijwilligers uit de Limburgse erfgoedsector.

Software voor organisaties met gidsenwerking | Infodag

Voor een kwaliteitsvolle dienstverlening moet u snel en efficiënt omgaan met specifieke vragen, reserveringen, informatie voor de klant, informatie voor de gids … Daarom voorziet Toerisme Vlaanderen een infodag over software ter ondersteuning van uw gidsenwerking.

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 5: Erfgoed & Dementie. Het creëren van een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en mikt op medewerkers van cultureel-erfgoed- én zorgorganisaties die een aanbod willen creëren voor personen met dementie en hun mantelzorgers.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Brugge | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen.
Faro vorming

Inspiratiedag tentoonstellingstechniek

Bent u technieker en werkt u ook mee aan de installatie van tentoonstellingen? Op donderdag 10 oktober organiseren FARO, STEPP en Kunstwerkt in Aalst een inspiratiedag tentoonstellingstechnieken.

Investeer in gidsen en creëer meerwaarde | FARO Praktijk

De museumgidsenopleiding bestaat tien jaar; een mooie aanleiding om iedereen die een rol speelt in deze opleiding bijeen te brengen. Samen blikken we achteruit én ook vooruit.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Kortrijk | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.
Faro vorming

BeMuseum | Let's shape the future of museums!

BeMuseum, het innovatiegerichte netwerk voor museumprofessionals in België, lanceert zijn derde conferentie.

Verzamelen immaterieel erfgoed

Op 11 oktober 2019 organiseren Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Werkplaats immaterieel erfgoed een conferentie voor musea, archieven en bibliotheken uit Nederland en Vlaanderen.

Basiscursus 'Leren waarderen' | Oktober 2019 | FARO Basis

Wil u aan de slag met waarderen? Dan biedt deze basiscursus u de ideale start. In drie sessies leren we u de kneepjes van het vak.
Faro vorming

Studie- en contactdag 'Op handen gedragen'

Processievrijwilligers en -comités ontmoeten elkaar in Brugge op 12 oktober 2019 voor de studie- en contactdag Op handen gedragen.

Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Welkom in de cultureel-erfgoedsector, de boeiende omgeving waarin u net als medewerker bent gestart. Omdat het lastig kan zijn om door het bos de bomen te zien, willen wij u graag ondersteunen. Zo neemt uw carrière meteen een vliegende start!
Faro vorming

Door de bril van de bezoeker | Inspiratie-event

Toerisme Vlaanderen ondersteunt musea en attracties om hun kwaliteit en gastbeleving op alle vlakken te verbeteren. Daarom organiseren ze het gratis inspiratie-event 'Door de bril van de bezoeker'.

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Sint-Niklaas | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen.
Faro vorming

Navigating the visual. Crossing the boundaries of theories and practices | 51st Annual Conference of the International Visual Literacy Association

In het najaar organiseert M - Museum Leuven samen met de KU Leuven / HIVA de jaarlijkse IVLA-conferentie (International Visual Literacy Association).

Workshop brandveiligheid voor kerkbesturen

De brand in de Notre-Dame in Parijs zette heel wat kerkbesturen aan het denken over de brandveiligheid in hun kerken.

Werkbezoek ICOM Belgium Flanders ‘De wereld van Bruegel’

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Via een inspirerend parcours en een interactieve game zet het Openluchtmuseum Bokrijk deze bekende schilder in de kijker.

Bootcamp open culturele data

Na de succesvolle eerste editie van het Bootcamp open culturele data in september 2018, organiseert PACKED vzw in oktober 2019 een tweede editie. Wilt u leren hoe u de principes van open culturele content in de praktijk kunt toepassen, nieuwe

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Pelt | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen.
Faro vorming

Referentiekaders en diversiteitsbewuste communicatie | FARO Praktijk

Tijdens deze vorming krijgt u enkele kaders en handvatten om heel concreet met meerstemmigheid aan de slag te gaan in uw organisatie. Aan de hand van oefeningen wordt de theorie bevattelijk gemaakt.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Mechelen | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen.
Faro vorming

Saving the web: the promise of a Belgian web archive

Dit colloquium over webarchiving vindt plaats in het kader van het project PROMISE, dat een federale strategie voor het bewaren van het Belgische web uitwerkt.

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Koekelberg | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen.
Faro vorming

Tien jaar Evadoc. Evangelisch erfgoed in Vlaanderen l Studie- en ontmoetingsdag

Deze studie- en ontmoetingsdag is een dag voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en het erfgoed van protestants-evangelische geloofsgemeenschappen in Vlaanderen en België.

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons (Oktober 2019) | FARO Basis

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kunt gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kunt gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Pulse Trefdag | Verbeelding

Pulse Transitienetwerk nodigt u uit om op dinsdag 22 oktober in het Concertgebouw Brugge deel te nemen aan de jaarlijkse trefdag, dit jaar in het thema verbeelding.

Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn. Workshop 6: Archief om de hoek: hoe ontwikkel je een outreachende werking?

Tijdens deze cursus tonen we de deelnemers hoe ze met archiefcollecties op basis van een asset based approach in een buurtwerking aan de slag kunnen gaan.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen beeld is? | Lennik | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door creatief aan de slag te gaan met zintuigen.
Faro vorming

Collegagroep subsidieaanvraag cultureel-erfgoedconvenant: hoe maak ik een meerjarenbegroting op?

FARO startte in het voorjaar van 2019 een collegagroep voor erfgoed- en cultuurprofessionals die een aanvraag voor een cultureel-erfgoedconvenant voorbereiden. Deze vijfde (en laatste) bijeenkomst is opgevat als een interactieve cursus over de opmaak van een meerjarenbegroting.
Faro vorming

Soft particle blasting | Workshop

Op 24 en 25 oktober organiseert SHAKE in Conservation samen met conservator Maren Dümmler M.A., Deffner & Johann en de Universiteit van Antwerpen een workshop over soft particle blasting, een zachte droge reinigingsmethode.

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Aalst | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.
Faro vorming

Naziroofkunst in onze collecties. Hoe ermee komaf maken? | FARO Plus

In het jaar waarin ons land de 75e verjaardag van de Bevrijding herdenkt, bevindt er zich nog steeds een serieuze olifant in de museumkamer. Een olifant die zich slechts sporadisch laat opmerken, maar waarvan de aanwezigheid onmiskenbaar én pijnlijk is.
Faro vorming

Visual Thinking Strategies: vorming

Tijdens deze twee dagen durende vorming gaat Julie Rodeyns van Matchbox vzw dieper in op een waaier aan technieken waarmee gidsen, leerkrachten en andere groepsbegeleiders kunstwerken kunnen gebruiken om een gesprek te starten en te begeleiden.
2019 - november

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen licht is? | Aarschot | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan rond licht en duisternis.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen licht is? | Gent | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan rond licht en duisternis.
Faro vorming

Workshop Kwaliteit in Gidsenwerking. Haal meer uit je gidsenploeg!

Docente Janien Prummel coacht in deze vorming verantwoordelijken van organisaties met een gidswerking: diensten van toerisme, gidsverenigingen, (cultureel-)erfgoedorganisaties, monumenten …

Symposium | Wat zie jij?

Hoe zet u uw ogen aan? Wat zien we en hoe komt het dat we allemaal op onze eigen manier kijken? En welke tools kunt u inzetten in een museum om bezoekers te leren ‘zien’?

Museums 2030 - Sharing recipes for a better future | NEMO European Museum Conference 2019

Van 7 tot en met 10 november 2019 vindt in Tartu, Estland, de 27e European Museum Conference plaats. Die focust vooral op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Tweedaagse cursus Depotbeheer zonder geld

Optimaal inrichtingen van een depot. De zin en onzin van materialen. Standplaatsregistratie. Schoonmaakroutine, monitoring, risico inventariseren.

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Hasselt | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.
Faro vorming

Museums and intangible heritage: transmission, know-how and museum conservation | Internationaal colloquium

Op 8 en 9 november 2019 vindt op diverse locaties in Mons / Bergen een internationaal colloquium plaats over musea en immaterieel erfgoed.

Het belang van vorm | Najaarssymposium Textielcommissie

De Textielcommissie organiseert twee keer per jaar een textielsymposium, met steeds een bijzonder thema. Restauratoren, (kunst)historici, natuurwetenschappers, technici, vormgevers en beeldend kunstenaars leveren een bijdrage in de vorm van een lezing, film of performance. De voordrachten worden gepubliceerd in de

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen licht is? | Izegem | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan rond licht en duisternis.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen licht is? | Turnhout | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan rond licht en duisternis.
Faro vorming

Najaarsbijeenkomst 2019 Adlib gebruikersgroep

De najaarsbijeenkomst van de Adlib gebruikersgroep vindt plaats op 14 november 2019 in het TextielMuseum Tilburg.

Verbeter het timemanagement in uw organisatie, start een traject! | FARO Praktijk

We hebben het allemaal druk-druk-druk en dus hebben we voor alles te weinig tijd. Maar is dat wel zo? Laten we ons niet teveel opjutten door tijdrovers? De mailbox bijvoorbeeld, of de oeverloze vergaderingen. Het goede nieuws is: er zijn
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: van voorlezen tot vertellen | Gooik | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met voorlezen en vertellen.
Faro vorming

Cultureel erfgoed en groene zorgplaatsen in de stad | FARO Plus

FARO en het Musée des Plantes Médicinales et de la Pharmacie van de ULB laten tijdens deze studiedag enkele experts aan het woord over hoe cultureel erfgoed een asset kan zijn voor een gezonde en groene stedelijke omgeving.
Faro vorming

Welkom in de wondere wereld van de museologie!

In deze cursus museologie staan we stil bij de betekenis en het belang van de ‘museologie’ of ‘museum studies’ als vakgebied. De nadruk ligt op de vraag welke rol musea in de samenleving kunnen hebben.
Faro vorming

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen licht is? | Bilzen | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan rond licht en duisternis.
Faro vorming

Basiscursus informatiebeheer voor erfgoedcollecties

Deze cursus helpt u op weg om een erfgoedcollectie en de daarmee verbonden contextuele informatie te registreren, beter te benutten en in te zetten voor het behoud, het beheer en de ontsluiting ervan.

Gerestaureerd met de beste bedoelingen | Colloquium BRK-APROA

Op 21 en 22 november 2019 organiseert de Beroepsvereniging voor Conservators-Restaurateurs voor Kunstvoorwerpen (BRK-APROA) voor de tiende keer haar jaarlijkse colloquium.

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2020: wat als er geen licht is? | Brussel | FARO Praktijk

Erfgoeddag 2020 staat in het teken van 'De Nacht'. Tijdens onze inspiratiesessies ontdekt u verrassende manieren om op dit thema in te zetten. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan rond licht en duisternis.
Faro vorming

Erfgoed en de vier elementen: save the date

Om expertise over de vier natuurkrachten: water, vuur, lucht en aarde in kaart te brengen en uit te wisselen, organiseren Erfgoedlabo Leuven, FARO en het Belgische Blauwe Schild samen een reeks van vier studiedagen over calamiteiten en (roerend) erfgoed.

Creative Ville

Na een pauze keert Creative Ville dit jaar terug met een derde editie van haar unieke formule: een inspiratie- en netwerkconferentie voor iédereen uit de creatieve sector.

Het Groot Onderhoud 2019

Op dinsdag 26 november verwachten we u in hetpaleis in Antwerpen voor het negende Groot Onderhoud. Samen denken we na, delen ervaringen en zoeken inspiratie op de boeiende uitdagingen van meerstemmigheid en conflict.
Faro vorming

Europeana Conference 2019

Van 26 tot 29 november 2019 vindt in Lissabon, Portugal, de jaarlijkse algemene meeting plaats van het Europeana Network.

De rol van objectiviteit, subjectiviteit en smaak bij restauratiebeslissingen | Een socratische dialoog

Op woensdag 27 november 2019 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoeksbijeenkomst waarin het aan de hand van casestudies onderzoekt hoe objectief of subjectief wij eigenlijk zijn bij discussies en beslissingen over de restauratie van objecten van cultureel

Citizen participation and the changing meaning & value of cultural heritage across Europe

Wanneer, waar en hoe kunnen en dienen burgers betrokken te worden in erfgoedgerelateerde kwesties? Dit wordt het onderwerp van een internationaal netwerkevent, georganiseerd door Onroerend erfgoed, KIK-IRPA en FARO op 29 november 2019. De voertaal is Engels.
Faro vorming
2019 - december

Restitution of Colonial Collections in Europe Possibilities, Challenges, Dilemmas |

Op 2 en 3 december 2019 organiseert het interdisciplinair onderzoeksforum TAPAS/Thinking About the PASt een tweedaagse workshop in Gent over de restitutie van koloniale collecties in Europa. Momenteel loopt er een call for papers.

Nachtwacht Erfgoeddag | Westerlo

Hebt u vragen bij de voorbereidingen van uw Erfgoeddagactiviteit(en)? Twijfelt u of zoekt u partners om uw verhaal sterker te maken? Stemt u graag uw inhoud af? Kom dan zeker langs tijdens de Nachtwacht in uw buurt.
Faro vorming

Nachtwacht Erfgoeddag l Brussel

Hebt u vragen bij de voorbereidingen van uw Erfgoeddagactiviteit(en)? Twijfelt u of zoekt u partners om uw verhaal sterker te maken? Stemt u graag uw inhoud af? Kom dan zeker langs tijdens de Nachtwacht in uw buurt.
Faro vorming

Nachtwacht Erfgoeddag | Zottegem

Hebt u vragen bij de voorbereidingen van uw Erfgoeddagactiviteit(en)? Twijfelt u of zoekt u partners om uw verhaal sterker te maken? Stemt u graag uw inhoud af? Kom dan zeker langs tijdens de Nachtwacht in uw buurt.
Faro vorming

Workshop ErfgoedApp, augmented reality en ErfgoedBeacons (December 2019) | FARO Basis

Tijdens deze workshop leert u wat iBeacons zijn, hoe ze werken en waarvoor u ze kunt gebruiken. We bekijken ook de mogelijkheden van augmented reality en leren hoe u audiovisuele content kunt gebruiken in de ErfgoedApp.
Faro vorming

Nachtwacht Erfgoeddag l Veurne

Hebt u vragen bij de voorbereidingen van uw Erfgoeddagactiviteit(en)? Twijfelt u of zoekt u partners om uw verhaal sterker te maken? Stemt u graag uw inhoud af? Kom dan zeker langs tijdens de Nachtwacht in uw buurt.
Faro vorming

Interne communicatie van uw organisatie verbeteren

Wat is interne communicatie en hoe kunt u er met het hele team voor zorgen dat deze zo vlot mogelijk verloopt? Tijdens deze sessie gaat VVBAD hier dieper op in met een theoretisch kader, maar ook heel praktische en concrete

Nachtwacht Erfgoeddag | Landen

Hebt u vragen bij de voorbereidingen van uw Erfgoeddagactiviteit(en)? Twijfelt u of zoekt u partners om uw verhaal sterker te maken? Stemt u graag uw inhoud af? Kom dan zeker langs tijdens de Nachtwacht in uw buurt.
Faro vorming

Nachtwacht Erfgoeddag | Halen

Hebt u vragen bij de voorbereidingen van uw Erfgoeddagactiviteit(en)? Twijfelt u of zoekt u partners om uw verhaal sterker te maken? Stemt u graag uw inhoud af? Kom dan zeker langs tijdens de Nachtwacht in uw buurt.
Faro vorming
2020 - januari

'Vlootschouw’ over het maritieme verleden van de Lage Landen: oproep

Op zaterdag 18 januari 2020 zal de eerste ‘Vlootschouw’ van het maritieme verleden van de Lage Landen plaatsvinden in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Het doel van de Vlootschouw is een ontmoetingsplek te zijn voor iedereen die voeling heeft met het

Winter School 2020 Cultural Heritage & Outreach: a wellbeing perspective | FARO Labo

Hoe kunt u cultureel erfgoed inzetten om het welzijn van specifieke doelgroepen te verbeteren? Die vraag is het uitgangspunt van de zesde editie van een inspirerende Winter School!
Faro vorming
2020 - februari

Beter vergaderingen leiden

In deze opleiding leert u om effectiever te vergaderen, met minder energie. En misschien nog belangrijker: u ontdekt hoe u méér impact kunt hebben in de vergadering zelf.

Groeien in uw nieuwe erfgoedjob | FARO Verkenner

Welkom in de cultureel-erfgoedsector, de boeiende omgeving waarin u net als medewerker bent gestart. Omdat het lastig kan zijn om door het bos de bomen te zien, willen wij u graag ondersteunen. Zo neemt uw carrière meteen een vliegende start!
Faro vorming
2020 - maart

Open Monumentencongres 2020 | Oproep

Hebt u dit jaar of vorig jaar een inspirerend en innovatief project gerealiseerd dat u wil delen met collega's uit de brede erfgoedsector tijdens het Open Monumentencongres van Herita? Bezorg Herita dan meer informatie en wie weet staat uw project
2020 - december

International Conference Cultural Heritage for Mental Health 2 | Call for Contributions

The much positive feedback we received after the international conference Participation in cultural heritage for mental health recovery on 29 and 30 November 2018 in Ghent has encouraged us to organise a new edition in 2020. FARO, Museum Dr. Guislain