Water en vet, een magisch huwelijk op steen

Cyriel drukt een litho

De 72-jarige Cyriel maakt deel uit van een groep drukkers die elke week de historische drukpersen in het Speelkaartenmuseum laten draaien. De gemiddelde leeftijd van de museumvrijwilligers stijgt en dat baart hem zorgen. Cyriel beheerst nog als enige de lithografie als een echte specialist. Toch koestert hij grote hoop want het is zijn wens om zijn vakkennis over te brengen aan een jongere generatie.

Drie leerlingen werden bereid gevonden om de kunst van het steendrukken onder de knie te krijgen. De 30-jarige Eline is een van hen. In het dagelijks leven is ze leerkracht in het stedelijk kunstonderwijs. Met die achtergrond is ze de geknipte persoon om op Erfgoeddag gezinnen enthousiast te maken voor de vlakdruktechniek.

Welkom in de magische wereld van water en vet 

We vinden het vandaag normaal dat we snel kopieën of reproducties kunnen maken. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen Alois Senefelder, een schrijver van toneelstukken, aan het einde van de 18e eeuw snel en goedkoop manuscripten wil drukken, experimenteert hij met eenvoudige scheikunde. Hij staat daarmee bekend als de uitvinder van de steendruk of lithografie. Bij hoogdruk denkt u wellicht al gauw aan een stempel. Maar het proces van afstoting van water en vet bij vlakdruk heeft iets magisch. Duik even het verleden in, woon de demonstraties van Cyriel en de andere drukkers bij en ga zelf aan de slag bij leerlinge Eline. Erfgoeddag vormt een mooie kans om u onder te dompelen in de wondere wereld van de analoge drukkunsten. 

Over het koesteren van kennis in handen en hoofden

Nelle De Beuckeleer van het Nationaal Museum van de Speelkaart vertelt: “Het thema kwam op het perfecte moment om te tonen dat we er ons als museum bewust van zijn dat we de kennis in de hoofden en handen van medewerkers moeten koesteren en borgen. Cyriel beschouwt het als zijn plicht om als fiere inwoner van stad Turnhout de rijke geschiedenis van de grafische nijverheid levendig te houden. Hij kan nu letterlijk tonen hoe hij het maakt. We zijn als museum erg trots op deze activiteit. Het doorgeven van de traditionele druktechnieken aan de jonge generatie is niet evident. Dankzij het thema van dit jaar kunnen we dit aspect van onze museumwerking ook tonen aan het publiek.”

En verder in regio Turnhout?

Tijdens Erfgoeddag opent in Turnhout het toeristisch seizoen. Ook de andere musea in de buurt zijn gratis. Redenen genoeg dus om naar Turnhout te komen. U vindt de activiteiten in de regio Noorderkempen in deze lokale brochure.

Mogen we u nog een tip geven? Wist u al dat u drie musea uit Turnhout kunt helpen door een VR-bril op te zetten? Daarmee kunt u een interactieve rondleiding volgen door een museum dat nog niet bestaat. Meer weten? Lees hier meer.

tine vandezande