Traject in de kijker: samen op weg naar een duurzame vrijwilligersploeg

Vrijwilligershanden

“Vrijwilligerswerk, dat is niet meer van deze tijd”, hoor je soms. Dat klopt niet. Onderzoekscijfers tonen aan dat Vlaanderen hoge toppen blijft scheren. Het vrijwilligerswerk ziet er alleen wat anders uit: vrijwilligers gaan bewuster met hun tijd om en kiezen op basis van hun motivatie, levensloop en persoonlijke beleving. En dat zorgt voor een extra uitdaging voor organisaties die met vrijwilligers werken. 

In dit leertraject delen we theoretische kaders, methodieken, tips en tricks en onze eigen praktijkervaringen om vrijwilligers te vinden en te blijven motiveren. Belangrijk om te weten: we gaan cocreatief te werk en vertrekken dus vanuit concrete vragen uit de praktijk van elke deelnemer waarna begeleider en deelnemers samen op zoek gaan naar antwoorden. Na het leertraject zullen uw vrijwilligers meer betrokken zijn, is uw organisatie aantrekkelijker voor vrijwilligers en bent u zelf meer gemotiveerd om met vrijwilligers te werken.

Voor het traject 

Zoals gezegd bepaalt u zelf, samen met de andere deelnemers, de thema's. Om u een idee te geven van mogelijke thema's:

  • Hoe vind ik nieuwe vrijwilligers?
  • Hoe pas ik mijn coaching aan aan hedendaags vrijwilligerswerk? Hoe begeleid ik vrijwilligers op maat? 
  • Hoe kan ik vrijwilligers duurzaam motiveren? 
  • Hoe verjong ik mijn vrijwilligersteam?
  • Hoe herken ik de kwaliteiten van vrijwilligers? 
  • Hoe geef ik feedback aan vrijwilligers: waarderende feedback maar ook een moeilijke boodschap?
  • Hoe bevorder ik de communicatie met en tussen de vrijwilligers? 

Tijdens het traject

  • U komt te weten welke ondersteuning vrijwilligers nodig hebben om hun groep in stand te houden of te laten groeien. En hoe dit verschilt voor een opstartende, een bestaande en een afsluitende groep.
  • U krijgt meer zicht op het perspectief van de vrijwilliger op ondersteuning en hoe dit kan aansluiten bij het perspectief van uw organisatie. Met andere woorden welke ruil er is en kan zijn tussen vrijwilliger en organisatie.
  • U leert een groep te lezen, zodat u op maat kan werken van een groep.
  • U bekwaamt u in het contact maken met een groep, in het onderhouden van relaties, om effectieve ondersteuning mogelijk te maken.
  • U verdiept u in veranderingsprocessen om impact te hebben op een groep

Voor wie?

In uw organisatie bent u het aanspreekpunt als het over vrijwilligers gaat. U bent bijvoorbeeld vrijwilligersbegeleider, -coach of -coördinator. U staat met uw voeten in de praktijk en hebt minstens een jaartje ervaring? U wil inspiratie opdoen over het begeleiden van vrijwilligers? U zoekt handvatten om uw begeleiding verder te ontwikkelen? U bent benieuwd naar de ervaringen van collega’s uit andere organisaties? Dan is dit leertraject iets voor u! 

Docent

Line Windey heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van een leertraject vrijwilligerswerk. Zelf stond ze eerst 5 jaar in de praktijk als vrijwilligersbegeleider en coördinator van het vrijwilligersbeleid. Sinds 8 jaar geeft ze vormingen over vrijwilligerswerk

Praktisch

Data van de sessies: maandag 25 maart, dinsdag 4 juni, vrijdag 20 september, donderdag 14 november. Steeds van 9.00 tot 16.00 uur.
De sessies vinden plaats bij Herita. Adres: Oude Beurs 27, Antwerpen. 
Deelnemen aan het leertraject kost 350 euro excl. btw (lunch en dranken inclusief)

Inschrijven?

Uw inschrijving is pas definitief na betaling van factuur. Schrijf u in via dit formulier

Organisatie

Samen op weg naar een duurzame vrijwilligerswerking is een initiatief van Herita en FARO.

tine vandezande
erfgoeddag
Workshop