CULTUUR 7: op zoek naar erfgoedprojecten

Logo Cultuur 7

Op 14 oktober kon u tijdens het Groot Onderhoud in Flagey uw kennis en inzichten verrijken, volop netwerken en mee nadenken over het thema ‘beeldvorming’. Afgaande op de gesprekken voor, tijdens en na het evenement zakten heel wat deelnemers met grote verwachtingen af naar het voormalig omroephuis. Velen zaten (en zitten) ongetwijfeld met prangende vragen over dat thema. Zoals: hoe kunnen mijn instelling, werking, collecties en plannen op een positieve en wervende manier in beeld komen? De nieuwe cultuurzender Cultuur 7 wil de cultureel-erfgoedsector alvast de hand reiken.

Cultuur 7 is “de enige nationale digitale Vlaamse cultuurzender”, brengt “24/24 non stop cultuur op televisie – via Telenet (50 of 135) en Belgacom (110)” en spitst zich toe op “klassieke muziek, kunst, opera, theater, documentaires, debat en nog veel meer.” U leest er alles over in de presentatiefiche, die u hier kan ophalen en op de website van de zender.

Cultuur 7 wil naar eigen zeggen ook “meer [zijn] dan een televisiezender, ons team bouwt bruggen tussen de commerciële en creatieve sector. Samenwerken met grote cultuurhuizen, kleinere spelers en de commerciële sector zijn cruciaal voor het voortbestaan van cultuur. Cultuur 7 is een volledig onafhankelijke televisiezender en wordt niet door de overheid gesteund. Daarom zijn wij ook voortdurend op zoek naar creatieve samenwerkingen. Cultuur en kunst verspreiden en op de agenda zetten is onze missie.”

Kom in de kijker

De cultureel-erfgoedsector beschikt over rijke collecties, verhalen en onnoemelijk veel interessant beeldmateriaal. Dat maakt de sector “tot een uiterst geschikte partner,” aldus de redactie van Cultuur 7. Twee voorbeelden, ter inspiratie:

  • Mee met morgen
    Het programma ‘Mee met morgen’ kwam er naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige jubileumboek dat vorig jaar in oktober werd gepubliceerd, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Het boek geeft in vijftig korte essays antwoord op een resem maatschappelijke, wetenschappelijke en artistieke vragen en uitdagingen. In de televisiereeks van zeven uitzendingen komen rond een bepaald thema telkens een wetenschapper en een kunstenaar aan het woord. Interviewers van dienst zijn Frans Boenders en Mark Eyskens, voorzitters van het Academisch Cultureel Forum van de Academie. Komen achtereenvolgens aan bod: De toekomst van de Geschiedenis (met Walter Prevenier en Willem Frijhoff), Serendipiteit (met Dirk Van Dyck en Lukas Vandenabeele), Gewaarwording en Waarneming in Wetenschap en Kunst (met Johan Wagemans en de jonge cellist Felix Vermeirsch), Kosmos (Conny Aerts en Francis Strauven), Vloeibaarheid (Jan Fabre en Annemie Bogaerts), Gezagsverlies (Karel Dierickx en Luc Steels) en Emoties (Staf Van Tendeloo en Francis Maes).
  • In Memoriam
    Naar aanleiding van Allerzielen zendt Cultuur 7 vanaf donderdag  23 oktober de lichtjes morbide gesprekkenreeks ‘In Memoriam’ van het Vlaams-Nederlands huis deBuren en Vrijstaat O. uit. Welkom dus op de geënsceneerde begrafenis van Adriaan van Dis, Christine Van Broeckhoven, Dirk Roofthooft, J. Bernlef, Jan Vanriet, Herr Seele, Paula Semer, Edwin Rutten, Viviane De Muynck, Liesbeth List, Joost Prinsen en Jan Hoet. Wie droomt er niet van om op zijn eigen begrafenis aanwezig te zijn? Gastvrouw Anna Luyten vraagt tijdens een intiem doch publiek gesprek aan verschillende bekende Vlamingen en Nederlanders hoe zij na hun dood herdacht willen worden. Voorafgaand aan dat gesprek leest een naaste van de hoofdgast een laudatio voor de 'overledene'. Meer info over de reeks vindt u op de website van deBuren.


En u nu!

Voor al uw aanbod, vragen en creatieve projecten neemt u contact op met de redactie van Cultuur 7 via +32 (0)3 454 18 28 of mail naar maria@cultuur7.be.

http://www.youtube.com/watch?v=9klpB-eefIs
Roel Daenen
beeldvorming
media
Cultuur 7
televisiezender