OCE roept op tot actie op 18/12 in Brussel

Pancarte met een afbeelding van een schedel uit het museum dr.Guislain

Het Overleg Cultureel Erfgoed (OCE) roept iedereen in de cultureel-erfgoedsector op om op 18 december tussen 13 en 14 uur deel te nemen aan een manifestatie in de Koolstraat in Brussel (kabinet van minister Sven Gatz). Opgelet: eerder was 15 december en Martelaarsplein gecommuniceerd maar die datum vervalt dus. Daarnaast wordt er ook via de sociale media campagne gevoerd.

#Beloftemaaktschuld

Politici beloven al jarenlang een financiële inhaaloperatie aan de sector en die wil belangenbehartiger OCE graag op de agenda zetten.

  • "Deze sector heeft historisch wel een zekere achterstand en heeft recht op een inhaaloperatie die haar een beter financieel perspectief oplevert.” (Minister Sven Gatz, Open VLD, januari 2017)
  • "De inhaalbeweging is beloofd en moet gehonoreerd worden.” (Cathy Coudyser, N-VA, april 2017)
  • "Dit is een tussendecreet: waardevol maar niet uitvoerbaar zonder een redelijke stijging van de financiële middelen.” (Bart Caron, Groen, januari 2017)
  • "Het budget moet fair over de hele sector worden verdeeld.”(Caroline Bastiaens, CD&V, januari 2017)
  • "Er wordt een beleid uitgestippeld waarvan men niet weet of het kan worden uitgevoerd omdat zonder financiële zekerheid voor de basiswerking die garantie er niet is. Ambities hebben is mooi, maar daar houdt het op.” (Yamila Idrissi, SP.A, april 2017)

Maak een pancarte! 

Daarom doet OCE de oproep om met zoveel mogelijk mensen (medewerkers, bestuursleden, vrijwilligers ...) aanwezig te zijn en om symbolisch een stuk erfgoed mee te brengen. Dit onder de vorm van een afbeelding gedrukt op een pancarte van 1m×1m zoals op de foto's is te zien. Dit zijn trouwens foto's van de actie 'Water aan de lippen', die de Vlaamse musea in juni 2014 organiseerden, om de beperkte middelen voor de sector aan te klagen.

Actie op de sociale media

In aanloop naar de manifestatie van 18 december, vraag OCE om ook via de sociale media een beeld uit de eigen collectie te delen met de volgende oproep:
“#beloftemaaktschuld De Culturele Erfgoedsector verzuipt. Kom op 18 december mee manifesteren in de Koolstraat in Brussel.”

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Beeld van de actie Vlaamse Musea op het Martelarenplein in 2014
Olga Van Oost